Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Σαγματά

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΑΓΜΑΤΑ Η ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  – Σαγματά,  ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια,  είναι χτισμένη σε υψόμετρο 747 μέτρων στην κορυφή του Σαγματίου όρους.  Μισή ώρα περίπου μακριά από τη Θήβα και 8  χιλιόμετρα από την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας (80ο χλμ.) ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ Σύμφωνα με τον Παυσανία … Συνεχίστε να διαβάζετε Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Σαγματά.

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών, Πήλιο Μαγνησίας

Ο Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται στη κεντρική πλατεία των Μηλεών, έχει κτιστεί πριν το 1741 και είναι τρίκλιτος Βασιλική με κρυφούς τρούλους αλλά και χωρίς καμπαναριό με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου.  Τα πιθάρια στους τρούλους Ο Ναός είναι δισυπόστατος με παρεκκλήσιο των Αγίων Πάντων και από την προφορική παράδοση … Συνεχίστε να διαβάζετε Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών, Πήλιο Μαγνησίας.

Παναγία Πορταρέα, Πορταριά Πήλιο

Ο μονόχωρος ξυλόστεγος αυτός, μικρός ναΐσκος της Παναγίας Πορταρέας χτίστηκε τον 16o αιώνα επάνω στο βυζαντινό μονίδριο της Παναγίας Πορταρέας του 13ου αιώνα που αποτελούσε καθολικό Μονής και είναι από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Πορταριάς, αφού σε αυτό οφείλεται και το όνομα της περιοχής.  Το αρχικό εκκλησάκι, αυτό, χτίστηκε πριν το 1273. Όπως μας πληροφορεί ιστορική … Συνεχίστε να διαβάζετε Παναγία Πορταρέα, Πορταριά Πήλιο.

Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Μακρινίτσας

Ο Ι. Ναός του Τιμίου Προδρόμου στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, σύμφωνα με εντοιχισμένες στις όψεις του εγχάρακτες και ανάγλυφες επιγραφές, ανοικοδομήθηκε το 1806 στη θέση παλαιοτέρου ναΐσκου, «συνδρομῇ τῶν ἐγκατοίκων, ἀποφάσει τῶν πρωτίστων, τῇ δαπάνῃ τῶν πολλῶν». Ο μικρών διαστάσεων μονόχωρος δρομικός ναός (6,00 Χ 8,50μ.), με ραδινές αναλογίες και επιμελημένη τοιχοποιία, φέρει υψίκορμη επτάπλευρη αψίδα στα ανατολικά, υπερώο … Συνεχίστε να διαβάζετε Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Μακρινίτσας.

Αγία Θεοδώρα, Βάστα

Η διαδρομή προς την Αγία Θεοδώρα Βάστα αποζημιώνει και με το παραπάνω τον επισκέπτη, αφού το τοπίο είναι ειδυλλιακό. Καθώς κανείς πλησιάζει το βουητό των νερών που αναβλύζουν από τα θεμέλια της μικρής εκκλησίας ακούγεται ολοένα και εντονότερο, προκαλώντας στον επισκέπτη δέος μπροστά στο θέαμα που τελικά αντικρύζει. Δεκαεφτά μεγάλα δέντρα ξεπηδούν από την στέγη … Συνεχίστε να διαβάζετε Αγία Θεοδώρα, Βάστα.