Ιερά Μονή Κηπίνας. Το μοναστήρι μέσα στο βράχο που προκαλεί δέος. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας

Η Ιερά Μόνη Κηπίνας είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας. Το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα της Ηπείρου. Σύμφωνα με μια εκδοχή το όνομα της μονής οφείλεται στους κήπους τους οποίους καλλιεργούσαν οι μοναχοί σε μια βραχώδη και δύσβατη περιοχή. Θεωρείται ότι χτίστηκε κατά την διάρκεια του 13ου αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το εντυπωσιακό με το συγκεκριμένο μοναστήρι είναι ότι βρίσκεται χτισμένο μέσα σε ένα βράχο, σε μια απότομη πλαγιά πάνω από τον Καλαρρύτικο ποταμό. Για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι ακολουθεί αρχικά τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο αλλά αργότερα θα πρέπει να περπατήσει σε ένα μονοπάτι και σε μια ξύλινη σκάλα.

Σε κείμενα αναφέρεται ότι ιδρύθηκε το 1212 από τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο, αν και υπάρχει η άποψη ότι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από μοναχούς της γειτονικής Μονής Βύλιζας. Η μονή γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση κατά τον 18ο αιώνα και οι μοναχοί της διακρίθηκαν για το κοινωνικό τους έργο. Είναι γνωστό ότι το 1760 ο ηγούμενός της Καλλίνικος προσέφερε χρήματα για την κατασκευή γεφυριού. Τον 19ο αιώνα η μονή εγκαταλείφθηκε και το 1931 έγινε μετόχι της μονής Τσούκας.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο μοναστήρι, σύμφωνα με την παράδοση, λειτουργούσε κρυφό σχολειό, ενώ η σπηλιά που βρίσκεται στον βράχο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων.

Φτάνοντας κανείς στην είσοδο μαγεύεται από την καθηλωτική ομορφιά και την επιβλητικότητα των βουνών και εντυπωσιάζεται με το πώς χτίστηκε το μοναστήρι κυριολεκτικά μέσα στο βράχο.
Η πρόσβαση στη μονή γίνεται από ένα μονοπάτι που είναι λαξευμένο στον βράχο και μια κρεμαστή ξύλινη γέφυρα, την οποία σήκωναν οι μοναχοί για να αποκόπτουν την πρόσβαση.

Από τον πρόναο του ναού ξεκινά η σπηλιά με τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, που φθάνει σε μήκος 240 μέτρων, αλλά δεν είναι επισκέψμη. Τα κελιά είναι πλήρως ανακαινισμένα, διαμορφωμένα με ξύλινες προεκτάσεις και δημιουργούν εξαιρετικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα δύο επιπέδων, απόλυτα εναρμονισμένο με τον βράχο.

Το καθολικό έχει ως στέγη τον φυσικό βράχο, που έχει λαξευτεί έτσι ώστε να σχηματίζει θόλο. Είναι μικρή μονόκλιτη βασιλική με νάρθηκα και στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα τέλη του 17ου ή στις αρχές του 18ου αιώνα. Το επιχρυσωμένο ξύλινο τέμπλο και οι εικόνες του Ιωάννη από την Σαγιάδα είναι έργα του 18ου αιώνα.

Όποιος έχει την τύχη να βρεθεί εκεί φεύγει από το μοναστήρι εντυπωσιασμένος και έχοντας την αίσθηση της γαλήνης την οποία δημιουργεί η φωλιασμένη στο βράχο μονή. Στο θαυμαστό αυτό μνημείο της Ορθοδοξίας υπάρχουν χώροι υποδοχής καθώς και τα κελιά των μοναχών σε δυο επίπεδα. Στο ισόγειο εκτός από το καθολικό υπάρχει χώρος καθιστικού, ενώ από τον όροφο θαυμάζει κανείς την μοναδική θέα στη γύρω περιοχή.

Στο ναό υπάρχει επίσης μια ξύλινη πόρτα η οποία οδηγεί μέσα στο σπήλαιο, μέρος που αποτέλεσε και το καταφύγιο επί Τουρκοκρατίας. Κατά καιρούς έχουν γίνει εργασίες για την συντήρηση της μονής.

Αν βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή η Μονή Κηπίνας είναι σίγουρα ένα, σπάνιας ομορφιάς, μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε. Πριν φτάσετε στη Μονή ρωτήστε στο κοντινό καφενείο του οικισμού για το κλειδί. Η εμπειρία από την επίσκεψη σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη…

Πηγές: epirustreasures.gr, newsbeast.gr, religiousgreece.gr



Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις

Ετικέτες: , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. 28η Οκτωβρίου Γιάννενα – Τζουμέρκα – Ζαγοροχώρια – Μέτσοβο – Σύλλογος Φίλων Περιηγητών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: