Από τα Στολίδια των Αθαμανικών Ορέων στο Μπαλκόνι του Αμβρακικού!

1682740800

  days

  hours  minutes  seconds

until

Ο Σύλλογος Φίλων Περιηγητών διοργανώνει για τα μέλη και τους φίλους του, 3ήμερη Εκδρομή την Πρωτομαγιά, 29/04-01/05/23,  Άρτα – Τζουμέρκα – Βόνιτσα

Τι να είναι αυτό που κάνει την εκδροµή μας διαφορετική;

Λίμνη Πουρναρίου – Παλαιοκάτουνο – Κόκκινη Εκκλησία – Βουλγαρέλι – Γεφύρι Πλάκας – Σπήλαιο Ανεμότρυπας – Μονή Κηπίνας – Συρράκο – Άρτα walking tour – Γιοφύρι της Άρτας – Πλάτανος του Αλή Πασά – Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας – Ναός του Απόλλωνα Πύθιου Σωτήρα – Αγία Θεοδώρα – Παναγία Παρηγορίτισσα – Μενίδι Αιτολοακαρνανίας – Νησάκι Κουκουμίτσα – Βόνιτσα
-Διαμονή στο κέντρο της Άρτας-

Μόνο με τους Φίλους Περιηγητές!

Πρόγραμμα εκδρομής:

Σάββατο 29/04

Αναχωρούμε από τα γνωστά σημεία νωρίς το πρωί, µέσω της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου περνώντας από το χωριό Πέτα, όπου έγινε η ιστορική μάχη με τους Τούρκους τον Ιούλιο του 1822, φτάνουμε στις Μελάτες, για να θαυμάσουμε το υπέροχο θέαμα της τεχνητής Λίμνης Πουρναρίου.

Συνεχίζουμε με διαδρομή στο κάτω Αθαμάνιο. Στο Παλαιοκάτουνο θα επισκεφθούμε την Κόκκινη εκκλησία (13ου αι) που έχει πάρει το όνομα της από το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των πλίνθων της τειχοποιίας του Ναού.

Επόμενος σταθμός μας το Βουργαρέλι, όπου θα θαυμάσουμε τη Μονή του Άη Γιώργη, εκκλησιαστικό μνημείο της προεπαναστατικής περιόδου, αφού εδώ κηρύχθηκε η επανάσταση των Τζουμέρκων τον Μάϊο του 1821. Χρόνος για γεύμα, προαιρετικά και αναχώρηση για την Άρτα.

Κυριακή 30/04

Πρωινό και ημέρα αφιερωμένη στα στολίδια των Τζουμέρκων! Μετά από σύντομη διαδρομή στην Εγνατία Οδό, ανάβαση για να φωτογραφίσουμε το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό του είδους του στα Βαλκάνια και 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη! Σύμφωνα με τον θρύλο, για το χτίσιμο του χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες αυγά από την περιοχή και μαζί με ασβέστη “έγινε πορσελάνη, η συνδετική ουσία της πέτρας”. Μετά την κατάρρευση του 2015 και την αποκατάσταση του υπό την επίβλεψη του ΕΜΠ το 2019, σήμερα στέκει πάλι όρθιο και περήφανο!

Στη συνέχεια επίσκεψη στο ονειρικό σπήλαιο της Ανεμότρυπας, το μοναδικό που το διαπερνά ποταμός σε ολόκληρο το μήκος του και πετρώματα που χρονολογούνται μεταξύ 12 και 15 εκατομμυρίων ετών.

Η μέρα μας συνεχίζεται με προσκύνημα στο πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ηπείρου, αυτό της Παναγίας της Κηπίνας. Σκαρφαλωμένη στο βουνό, χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου και απότομου βράχου, ο οποίος έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο, προκαλεί δέος και θαυμασμό. Το μοναστήρι χτίστηκε περί το 1212 μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Καταλήγουμε στο αρχοντοχώρι που ο μύθος θέλει να εφοδίαζε με κάπες τον στρατό του Ναπολέοντα. Σε μια απότομη πλαγιά, σχεδόν γαντζωμένο στα βράχια, βρίσκεται το χωριό που αποτελεί και γενέτειρα του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη. Το Συρράκο.

Στο Συρράκο η φύση οργιάζει. Νερά, πράσινο και πέτρα σε απόλυτη αρμονία. Αν και πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γύρω στους 50, στις γιορτές το χωριό γεμίζει ζωή με τα καλοδιατηρημένα πέτρινα σπιτάκια και τους ξενώνες που είναι απορίας άξιο πώς διατηρούνται σε τόσο καλή κατάσταση, καθώς αυτοκίνητα και κάθε είδους τροχοφόρα μένουν έξω από το χωριό. Το Συρράκο, μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες είναι δύο μοναδικά στολίδια στα Τζουμέρκα.

Δευτέρα 01/05

Πρωινό και η τελευταία μας μέρα στην Άρτα είναι αφιερωμένη στην πόλη για να δούμε τις ομορφιές που κρύβει.

Ξεκινάμε φυσικά από το ιστορικό γιοφύρι της, αυτό που όσοι είμαστε άνω των 40 το μάθαμε μέσω του αντίστοιχου ποιήματος στο δημοτικό -αν δεν με απατά η μνήμη μου. Το γεφύρι ορθώνεται μπροστά μας εντυπωσιακό παρότι τα λιγοστά νερά του Αράχθου από κάτω στερούν κάπως από την αίγλη του, ωστόσο εύκολα φέρνετε στο μυαλό σας τις ημέρες της δόξας του. Ο τρόπος κατασκευής του γεφυριού δείχνει ότι οι πρώτες προσπάθειες ανέγερσής του έγιναν στην ελληνιστική εποχή επί βασιλιά Πύρρου ενώ χρόνια αργότερα την εποχή του Βυζαντίου χτίστηκαν οι καμάρες και τα τόξα, τη σημερινή του μορφή όμως την πήρε κάπου τον 17ο αι. Δίπλα στο γεφύρι βρίσκεται και ένας τεράστιος πλάτανος, που οι φήμες της εποχής λένε πως στον ίσκιο του καθόταν ο Αλή Πασάς και κοιτούσε τους κρεμασμένους που ο ίδιος είχε διατάξει να θανατωθούν. Από το 1976 έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μουσείο Φύσης.

Στο κέντρο της Άρτας βρίσκεται και το Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας το οποίο είναι κτισμένο πάνω σε παλαιότερα λουτρά. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αι. με αρχές του 3ου αι. και οι ανασκαφές αποκάλυψαν ψηφιδωτά των λουτρών, την ορχήστρα του θεάτρου αλλά και ένα χρυσό στατήρα του Φιλίππου ΄Β, το πρώτο χρυσό νόμισμα που βρέθηκε σε ανασκαφές στην Ήπειρο. Σε μικρή απόσταση από το θέατρο σώζονται και ερείπια του ναού του Απόλλωνα Πύθιου Σωτήρα. Ο ναός ήταν μεγαλοπρεπής σε δωρικό ρυθμό και αποτελούσε το κύριο ιερό της πόλης. Σήμερα όμως σώζονται λίγα μόνο τμήματά του.

Πριν φτάσουμε στο ναό του Απόλλωνα κάναμε μια στάση στην πανέμορφη εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας, βυζαντινής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Το αρχικό κτίσμα λειτουργούσε ως γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και χρονολογείται μεταξύ 11ου και 12ου αι. πλέον διατηρούνται μόνο ο ναός, η πύλη του, το πηγάδι και το παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης. Στο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται επίσης και ο τάφος της Αγίας Θεοδώρας ενώ τα λείψανά της φυλάσσονται σε ασημένια λάρνακα με ανάγλυφη διακόσμηση. Η εκκλησία όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακή και απίστευτα επιβλητική είναι αυτή της Παναγίας της Παρηγορίτισσας του 13ου αι., με τις υπέροχες τοιχογραφίες όπως αυτή στη βόρεια αψίδα όπου εικονογραφείται η γέννηση του Ιησού Χριστού με τις μορφές αγίων, μάγων, ποιμένων, ευαγγελιστών και προφητών να στέκουν γύρω του αλλά και τις αρχιτεκτονικές καινοτομίες της, μοναδικής ομορφιάς, όπως οι κολώνες και τα κολονάκια που στηρίζουν τον κεντρικό θόλο. Ο θρύλος λέει πως ο πρωτομάστορας με τον βοηθό του κατά τη διάρκεια λογομαχίας έπεσαν από τη στέγη του ναού και μεταμορφώθηκαν στις δύο πέτρες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της εκκλησίας και πως έπειτα η Παναγία εμφανίστηκε στη μητέρα του βοηθού για να την παρηγορήσει για το χαμό του παιδιού της. Ο παρηγορητικός αυτός ρόλος της Παναγίας ήταν που έδωσε και το όνομα στην εκκλησία. Υπέροχη είναι και η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου Αγοράς, πιθανόν του 13ου αι. με τον περίτεχνο κεραμοπλαστικό του διάκοσμο στο εξωτερικό. Το μεγάλο βυζαντινό παρελθόν της πόλης τής έχει αφήσει μια τεράστια κληρονομιά από μοναδικά εκκλησιαστικά μνημεία που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε ένα οδοιπορικό μόνο για αυτά.

Μεσημεράκι και κατευθυνόμαστε στα όρια των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Αρτας εκεί όπου το μακρυνόρος πέφτει συμμετρικά για να «ξεκουραστεί» στα ήρεμα και γαλήνια νερά του Αμβρακικού κόλπου. Μπροστά μας ξεπροβάλει το Μενίδι. Ίσως το πιο γνωστό ψαροχώρι της Δυτικής Ελλάδας. Με φυσική ομορφιά που καθηλώνει, καθώς το καταπράσινο βουνό «βουτάει» στη θάλασσα, το Μενίδι εδώ και δεκαετίες αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο των ταξιδιωτών, αλλά και των κατοίκων των πόλεων που βρίσκονται κοντά του. Μπορεί να θεωρείται, όχι αδίκως, το επίνειο της Άρτας. Το ειδυλλιακό τοπίο του Μενιδίου περιμένει κοντινούς, αλλά και πιο μακρινούς επισκέπτες που θα το προτιμήσουν για να απολαύσουν στις υπέροχες ταβέρνες του μοναδικές γαρίδες Αμβρακικού (γάμπαρες) δίπλα στο κύμα.

Αναχωρούμε προς Βόνιτσα. Πριν την είσοδό μας σε αυτή την παραλιακή κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας, θα μας καλωσορίσει η Κουκουμίτσα. Ένα τοσοδούλι, γεμάτο πεύκα, νησί, με μόνο κτίσμα πάνω του το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου. Το προσεγγίζουμε από μια πλακόστρωτη γέφυρα με καμάρες. Η Κουκουμίτσα είναι το τέλειο μέρος για έναν ήσυχο περίπατο!

Συνεχίζοντας τον δρόμο μας θα βγούμε στο κέντρο της Βόνιτσας, θα περπατήσουμε κατά μήκος της προβλήτας και θα πιούμε το απογευματινό μας καφεδάκι. Σταθείτε για λίγο να χαζέψετε τα ήρεμα νερά του Αμβρακικού: αν έχετε υπομονή θα δείτε και θαλάσσιες χελώνες να κολυμπούν ακριβώς μπροστά σας!

Επιστρέφουμε στην Αθήνα μέσω της γέφυρας Αντιρρίου – Ρίου και ενδιάμεσες στάσεις.

Συμμετοχή μέλους: €
Περιορισμένος αριθμός μονόκλινων. €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

– Όλες οι μεταφορές μας με πούλμαν
– Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
– 2 διαν/σεις στο Hotel Cronos, στο κέντρο της πόλης της Άρτας, στην πλατεία Κιλκίς.
– Πρωινό σε μπουφέ

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
Φαγητό, ποτά, ο φόρος διαμονής 1,50€ ανά δωμάτιο/ανά διανυκτέρευση, είσοδοι σε τυχόν μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους, και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.

* Για κράτηση, απαιτείται προκαταβολή €

** Οι συμμετέχοντες πρέπει να τακτοποιήσουν την κράτησή τους με εξόφληση το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 14/04/23

*** Για την καλύτερη διοργάνωση της εξόρμησής μας, σας παρακαλούμε πραγματοποιήστε έγκαιρα την εγγραφή σας εξοφλώντας το αντίστοιχο αντίτιμο.

**** Πολιτική συμμετοχής σε δραστηριότητα

***** Για καταθέσεις από άλλες τράπεζες, το κόστος εμβάσματος επιβαρύνει αποκλειστικά τον καταθέτη.
****** Κατά την εκτέλεση της εκδρομής ο αρχηγός διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει μέρος ή το σύνολο αυτής, εάν κρίνει ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των εκδρομέων και εξυπηρετεί την καλύτερη εκτέλεση του γενικότερου προγράμματος.

Meidanis Travel Agency

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ
στο τηλέφωνο 6957831931
στο e–mail: filoiperiigites@gmail.com
με μήνυμα στη σελίδα μας στο FB και το IG
ή συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω:Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις, Δραστηριότητες

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: