Ιερά Μονή Τσούκας

Η Μονή Τσούκας, αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα λίγα μοναστήρια όπου κυριαρχεί η φιλοξενία αλλά και ο σεβασμός προς το θείο, χωρίς στοιχεία θρησκοληψίας. Εδώ οι μοναχοί με τον ηγούμενο Φιλόθεο Δέδε, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτήριζαν στα βάθη των αιώνων τις μονές, όπου λαϊκοί και κληρικοί είχαν «τον δικό τους τόπο επικοινωνίας με την Παναγία» χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς φόβο.

Η μονή ιδρύθηκε το 1190 από τον αυτοκράτορα Ισαάκιο Β’ Αγγελο. Απέκτησε μεγάλη φήμη με το ιαματικό της νερό, το οποίο ήταν περιζήτητο σε όλη την Ηπειρο. Είχε περιουσία και συντηρούσε και το σχολείο του Ελληνικού Ιωαννίνων.

Σήμερα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, ήταν δε το μοναστήρι το οποίο φιλοξένησε τους Ευρωπαίους ηγέτες όταν επισκέφτηκαν τα Γιάννινα.

Η πρόσβαση στο μοναστήρι είναι εύκολη και ο επισκέπτης από εδώ «μπορεί να σταθεί στην άκρη της χαράδρας του Αράχθου», σ’ ένα φανταστικό τοπίο.

Το θαύμα

Η παράδοση και εδώ θέλει τους κατοίκους του Ελληνικού (η παλιά του  ονομασία ήταν Λοζέτσι) να βρίσκουν την εικόνα της Παναγίας κοντά στο χωριό και να κτίζουν ένα εξωκκλήσι προς τιμήν της. Ομως η εικόνα κάθε βράδυ έφευγε από το εξωκκλήσι και πήγαινε στη σημερινή θέση, όπου τελικά και κτίστηκε το μοναστήρι.

Πηγή: «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: