Οι Χαιρετισμοί προς την Παναγία μας – Α’ στάση σήμερα


Πρώτη Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής κ αρχίζουν οι Χαιρετισμοί προς την Αγαπημένη Μητέρα όλων μας την Παναγία. Πρόκειται για ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, που έχει γραφτεί τον 6ο αιώνα μ.Χ., και απευθύνεται στην Παναγία μας και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές. Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας αποτελούν τη βασική έμπνευση για τους Χαιρετισμούς που έχουν γραφτεί και για τους υπόλοιπους Αγίους.

Στο περιεχόμενό τους υπάρχουν σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπισή του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά Της , αλλά και για τον αγώνα που πρέπει να καταβάλλει ο άνθρωπος ώστε να καταφέρει να ενωθεί με το Θεό καθώς επίσης και τη βοήθεια που ζητάει από το Χριστό και την Παναγία για να
ανταπεξέρθει σ’ αυτόν το δύσκολο αγώνα.

Ποιητής των Χαιρετισμών αναφέρεται πιθανότατα ο Αγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο () και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές («οίκους»), που αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων μετά από παρέμβαση της Παναγίας, όλοι έψαλλαν στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο όρθιοι και από αυτό το γεγονός πήρε και το όνομά του Την περίοδο εκείνη κατά πάσα πιθανότητα γράφτηκε και το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Τις 4 Παρασκευές ψάλλονται οι 4 στάσεις, ενώ την 5η Παρασκευή ακούγεται ολόκληρο το έργο.

Τους Χαιρετισμούς τους απαγγέλλει με τη μουσική τους ο ιερέας. Πριν απ’ αυτό, οι ψάλτες έχουν ψάλει ένα άλλο περίφημο μουσικό και ποιητικό έργο, που λέγεται «κανόνας των Χαιρετισμών» και δημιουργός του είναι ένας ακόμη κορυφαίος ποιητής και μουσικός του Βυζαντίου, ο Άγιος Ιωσήφ ο Υμνογράφος.

Όπως αναφέρουν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας η ίδια η Παναγία εμφανίστηκε μπροστά τους και τους είπε πόσο χαίρεται όταν ακούει τους υπέροχους ύμνους των 24 οίκων να τους ψάλλουν οι Χριστιανοί.

Πηγή: e-messara.gr, γράφει η Μαρία ΜαυρουδήΚατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: