Σε πολλά μέρη της Ελλάδας συναντάμε ναούς που οι πιστοί λόγω της βαθιάς τους πίστης, τους έχουν χαρακτηρίσει «θαυματουργούς». Εικόνες, γεγονότα, ανθρώπινες ιστορίες και σύμβολά της ορθόδοξης πίστης συνδεδεμένα με την ιστορία του κάθε τόπου.
Η Παναγία Κανάλα

Η Παναγιά η Κανάλα στον ομώνυμο παραλιακό οικισμό της Κύθνου, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και είναι από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος στις Κυκλάδες καθώς θεωρείται θαυματουργή.
Η εικόνα της Παναγίας όπως λέει η παράδοση βρέθηκε από τους ψαράδες στο στενό – κανάλι- ανάμεσα στην Κύθνο και την Σέριφο. Γι αυτό ονομάστηκε και Παναγία της Κανάλας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο της Κρητικής σχολής που αγιογραφήθηκε από τον ιερέα Εμμανουήλ Σκορδίλη το 1575. Η εικόνα φιλοξενείται σήμερα σε ένα μεγάλο ναό που χτίστηκε το 1869.

Κάθε 15αύγουστο στην Παναγιά την Κανάλα γίνεται μεγάλο πανηγύρι με την περιφορά αλλά και την αναπαράσταση της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας.
Γύρω από την εκκλησία έχει αναπτυχθεί ένας οικισμός που καταλήγει σε μια πευκόφυτη παραλία.
Παναγία η Στρατηλάτισσα – Νότια της Δρυοπίδας

Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται σε ήσυχο σημείο εκτός οικισμών περίπου 3,5 χιλιόμετρα από τη Δρυοπίδα με κατεύθυνση προς Κανάλα. Εσωτερικά θα θαυμάσετε ένα σύνολο από έξοχες εικονές πάνω στο τέμπλο του ναού.
Παναγία η Φλαμπουριανή – Φλαμπούρια

Το στολίδι του οικισμού. Πάνω στον μεγάλο βράχο που χωρίζει την παραλία Φλαμπουρίων σε 2 βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς Φλαμπουριανής. Ευδιάκριτα είναι τα ίχνη από την παραλία μέχρι το εκκλησάκι που κατά τη λαϊκή παράδοση είναι τα ίχνη της Παναγίας. Θεωρείται από τα σημαντικά αξιοθέατα του θρησκευτικού τουρισμού.
Μοναστήρι της Παναγιάς του Νίκους
Βρίσκεται στη Χώρα της Κύθνου και φτάνεις σε αυτό περπατώντας. Είναι από την αντίθετη μεριά του πάρκινγκ και έτσι θα χρειαστεί να περπατήσεις (λιγότερο από χιλιόμετρο) για να το επισκεφτείς. Καμιά φορά χάνεσαι μέσα στα σοκάκια της Χώρας μέχρι να το βρεις. Η γρηγορότερη οδός πάντως παραμένει να ρωτάς τους ντόπιους.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι Έχει θαυμάσια αρχιτεκτονική και διαθέτει έναν αξιόλογο επιτάφιο. Χρωστάει την ονομασία της στην βυζαντινή Παναγία Νικοποιό και είναι χτισμένο πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, όπως και άλλες εκκλησίες του νησιού. Ένας θρύλος λέει ότι εδώ μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη, στα χρόνια της ΄Αλωσης, η περίφημη εικόνα της Παναγίας Νικοποιού και από εδώ την πήραν οι Ενετοί κατακτητές και την πήγαν στον ναό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, δηλαδή το 1809 έως και το 1840 γνώρισε μεγάλη άνθηση. Λειτούργησε ως πνευματικό κέντρο χάρη στην παρουσία του Ελληνοδιδάσκαλου Μακαρίου Φιλιππαίου που υπήρξε απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Διατηρώντας τη διπλή ιδιότητα του ιερωμένου και του διδασκάλου δίδαξε χρόνια τους νέους στο νησί. Τα παιδιά που έρχονταν από μακρινά μέρη φιλοξενούνταν στο μοναστήρι και επέστρεφαν στα σπίτια τους τις Κυριακές. Τα καλά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν άργησαν να φανούν. Οι απόφοιτοι της σχολής του Μακαρίου που συνέχισαν τις σπουδές τους, σπούδασαν στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξελίχτηκαν σε σημαντικούς επιστήμονες. Το Δεκαπενταύγουστο στο μοναστήρι γίνεται μεγάλο πανηγύρι.
Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις
Σχολιάστε