Η πόλη της Αχρίδας είναι μια πόλη μουσείο που συχνά αναφέρεται ως «Βαλκανική Ιερουσαλήμ» , απλωμένη στις όχθες της λίμνης Αχρίδας με τις πολλαπλές φυσικές και πνευματικές ομορφιές. Η λίμνη χωρίζεται απο την Μεγάλη Πρέσπα απο το όρος Ξηροβούνι .

Οι Αγ. Κλιμέντιος και Ναούμ είναι οι ιδρυτές της γνωστής Βιβλικής Σχολής της Αχρίδας, η οποία αποτελούσε αναπτυξιακό εκκλησιαστικό μορφωτικό και βιβλικό κέντρο, ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη.
Από τα πολυάριθμα πολιτιστικά ιστορικά μνημεία στην Αχρίδα, θα ξεχωρίσουμε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας (11ος αιώνας) που αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της, την εκκλησία της Παναγίας της Περίβλεπτου (Αγ. Κλιμέντιος 13ος αιώνας, μαζί με την πλούσια γκαλερί εικόνων). Σε αυτήν την εκκλησία αναπαύονται τα λείψανα του Αγιου Κλιμέντιου. Η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη (Γιοβάν) Κανέο 13ος αιώνας η οποία κυριαρχεί πάνω από την λίμνη, επιτρέπει στο να θαυμάζει κανείς την υπέροχη θέα γύρω. Το μοναστήρι του Αγ. Ναούμ (10ος αιώνας, αργότερα χτίσθηκε η εκκλησία) τριάντα χιλιόμετρα απομακρυσμένο από την πόλη , χτίσθηκε σε υψηλό βράχο πάνω από την λίμνη.
Πάνω από την πόλη υψώνεται επιβλητικά το φρούριο του Σαμουήλ.



Η Αχρίδα είναι πόλη όπου υπάρχουν πραγματικά μια σειρά έργων της παλαιάς αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, όπως οι οικείες της οικογένειας Ρόμπεβι, και λοιπά.



Γνωστό είναι το παζάρι της Αχρίδας με πολλά εμπορικά καταστήματα, πολυάριθμα επαγγελματικά εργαστήρια, τα οποία υπάρχουν και λειτουργούν ακόμη στην πόλη. Τα καταστήματα είναι χτισμένα από πελεκημένες πέτρες. Κάθε χρόνο σε αυτήν την πόλη, γίνεται το πασίγνωστο φεστιβάλ «Καλοκαίρι της Οχρίδας».



Δυτικά προς την κατεύθυνση των Αλβανικών συνόρων, αποκαλύπτονται τα πραγματικά μαργαριτάρια . Τα κρυστάλλινα νερά και τα ορεινά τοπία, αναμιγνύονται με τα υπέροχα δάση.
Στα χωριά Τρπέϊτσα και Λιουμπάνιστα πάνω στα σύνορα υπάρχει ο επίγειος παράδεισος, ο Αγιος Ναούμ με αμμώδη παραλία, αναβλύσεις, ο ποταμός Τσρν Ντρίμ, η εκκλησία, οι μοναστηριακοί ξενώνες . Σε αυτή τη γωνία της λίμνης , βρίσκονται οι φημισμένες σπηλαιοειδείς εκκλησίες όπως της Παναγίας Πέστανσκα κοντά στο χωριό Πέστανι, του Αγ Στεφάνου Παντσίρ κοντά στην Γκόριτσα.

Η σύγχρονη πόλη της Αχρίδας βρίσκεται πάνω στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Λυχνιδού, που η ίδρυσή της τοποθετείται τον 6ο αιώνα π.χ. Στα βυζαντινά χρόνια τη συνατάμε ως Ιουστινιανή. Το όνομα Αχρίδα εμφανίζεται από το 10οαιώνα. Η πόλη γίνεται πρωτεύουσα του μεσαιωνικού βουλγαρικού βασιλείου και έδρα της Αρχιεπισκοπής.

Στα μέσα του 19ου αιώνα , είναι ένα μεγάλο ελληνικό κέντρο. Κάποιες μαρτυρίες που αναδημοσιεύουμε από τον «Άτλαντα της ελληνικής διασποράς» είναι χαρακτηριστικές. Ο Γερμανός Hermann Wendel την ονομάζει «ακρόπολη του ελληνισμού» ενώ ο Ρώσος Victor Grigorovitch, γράφει το 1844: «Δεν κατέστη δυνατόν δι’ εμέ να συναντήσω ούτε έναν στην Αχρίδα, ο οποίος θα ηδύνατο να εννοεί την μεγάλην Σλαβικήν γραφήν. Αντιθέτως, πολλοί ήσαν εξασκημένοι στην ανάγνωση ελληνικών βιβλίων, από αρχαία χειρόγραφα».

Οι μαρτυρίες περιηγητών δίνουν το πραγματικό στίγμα της πόλη: Ο Constantin Jirecek, Τσέχος καθηγητής της Ιστορίας και υπουργός Παιδείας του βουλγαρικού κράτους, ομολογεί ότι «η Αχρίδα ήταν από τον 12ο αιώνα προμαχώνας του ελληνισμού στη Μακεδονία».

Ο Γάλλος συγγραφέας Victor Berard, μας πληροφορεί: «Το 1850, οι Έλληνες της Αχρίδας ήσαν πολύ πλούσιοι. Είχαν εις χείρας των ένα μέγα εμπόριον γουναρικών… Τα βαρύτιμα γουναρικά των Τούρκων, ως επίσης και τα γουναρικά των γυναικών των Χριστιανών και των Εβραίων, σχεδόν όλα προήρχοντο από την Αχρίδα…
Το σχολείο ήταν ελληνικό και οι ιατροί Αθηναίοι ή Έλληνες στην ψυχή. Οι νέοι μετέβαιναν στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Ουδείς ωμίλει την βουλγαρικήν».
Σύμφωνα με ελληνικές στατιστικές του 1913, στην πόλη κατοικούσαν 2.800 Έλληνες, 2.500 Βούλγαροι και 6.500 μουσουλμάνοι και Εβραίοι. Από το έτος αυτό θα αρχίσει η συρρίκνωση της ελληνικής κοινότητας.
Με την σφραγίδα της UNESCO, ως πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς θεωρείται η ομορφότερη πόλη της γείτονος χώρας.

κείμενο: Greek travel pages, οι Έλληνες στην Fyrom-Congnosco team
ιστορικό αρχείο φωτογραφικό υλικό:
Θοδωρής Προφαντόπουλος.
Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις