Ιερές Μονές Αγίου Όρους

Πώς θα πάω στο Άγιο Όρος;

Το Άγιον Όρος, γνωστό στην Ελλάδα ως Άγιο Όρος, είναι μια χερσόνησος στη Χαλκιδική, στη βόρεια Ελλάδα που περιέχει 20 μοναστήρια. Αν και η χερσόνησος του Αγίου Όρους είναι μέρος της Ελλάδας, έχει κάποια αυτονομία. Η περιοχή κυβερνάται από την «Ιερή Κοινότητα» υπό τον οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Μόνο οι άνδρες επιτρέπεται να εισέλθουν στο Άγιο Όρος. Ο κανόνας, γνωστός ως «ΑΒΑΤΟ», απαγορεύει την πρόσβαση στο Άγιον Όρος από οποιαδήποτε γυναίκα και επιβάλλεται από το νόμο. Σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχει θεσπίσει η Ιερά Κοινότητα, οι επισκέπτες πρέπει να λάβουν γραπτή άδεια για να επισκεφθούν το Άγιο Όρος από το γραφείο του Αγίου Όρους (Γραφείο Προσκυνητών).

Γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους (Θεσ/νίκη):
ΤΗΛ.:2310-252575 FAX :2310-222424
Email: athosreservation@gmail.com
Δευτέρα ως Παρασκευή (09:00 – 14:00) και το Σάββατο (10:00 – 12:00)

Γραφείο προσκυνητών Ουρανούπολης:
ΤΗΛ.:23770-71422
Kαθημερινά (07:30 – 13:00)

Ιερά Επιστασία Αγίου Όρους (Καρυές):
ΤΗΛ.:23770-23224 FAX :23770-23315

ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (Γραφείο Θεσ/νίκης): ΤΗΛ.:2310-316575

(Για να μπορέσει ένας προσκυνητής να εισέλθει στο Άγιον Όρος, θα πρέπει πρώτα να έλθει σε συνεννόηση με την Ιερά Μονή και το γραφείο προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη για την έκδοση του «Διαμονητηρίου», εγγράφου απαραίτητου για την είσοδο στο Άγιον Όρος). Η παραλαβή του «Διαμονητήριου» γίνεται από το γραφείο προσκυνητών στην Ουρανούπολη)

Οι προσκυνητές κανονίζουν τις κρατήσεις τους μέσω τηλεφώνου, θα πρέπει να ταχυδρομήσουν (όχι με φαξ) αντίγραφο του διαβατηρίου τους στο γραφείο και να καλέσουν δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία της επίσκεψης για να επιβεβαιώσουν την κράτηση.

Το Γραφείο του Αγίου Όρους είναι ανοιχτό: Δευτέρα ως Παρασκευή (09:00 – 14:00) και το Σάββατο (10:00 – 12:00) Η διεύθυνση είναι: Εγνατίας 109 – 54622 Θεσσαλονίκη. Τηλ. 0030-2310-252578 και φαξ: 0030-2310-222424.

Αρχικά λοιπόν Τηλεφωνείτε.

Θα Χρειαστεί:

Θα σας ζητηθούν τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς σας, ενώ επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων και να δηλώσετε ποια/ποιες από τις Ιερές Μονές πρόκειται να επισκεφτείτε. Οπότε, καλό θα ήταν από πριν να έχετε κάνει μια επικοινωνία με τις Ιερές Μονές, για το που θα μπορούσατε να μείνετε.
Πριν αναχωρήσουν οι επισκέπτες για το Άγιο Όρος πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν τα Διαμονητήρια τους. Αυτό γίνεται στην Ουρανούπολη, στα εκεί γραφεία του Άγιου Όρους (δεξιά από το λιμάνι). Εδώ πρέπει να βρίσκονται οι επισκέπτες τουλάχιστον μία ώρα πριν από την αναχώρηση (τηλ.: +30 23770 71421) Ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης:

  1. Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης.
  2. Άδεια εισόδου στο Όρος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων).
  3. Διαβατήριο.

Πάνω στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός του αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής. 
Συνήθως ορίζονται 4 ημέρες αλλά σε περίπτωση που ο επισκέπτης θελήσει να μείνει περισσότερες μπορεί να ζητήσει παράταση από την Ιερά Μονή που φιλοξενείται. 

Παράδειγμα Διαμονητηρίου

Οι άδειες χορηγούνται σε ενήλικες άνδρες προσκυνητές ηλικίας άνω των 18 ετών. Νεαρά αρσενικά κάτω των 18 ετών επιτρέπονται εάν συνοδεύονται από τον πατέρα τους. Νεαροί άνδρες που συνοδεύονται από έναν ενήλικα αρχηγό ομάδας που επισκέπτονται το Άγιο Όρος για εκπαιδευτικούς λόγους, χρειάζονται τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων τους, η οποία επαληθεύεται από επίσημη αρχή της χώρας τους.
Συμβουλεύουμε τους επισκέπτες να φέρουν ένα σακίδιο.
Όταν φτάνουν οι προσκυνητές στην Ουρανούπολη, το λιμάνι από όπου το φέριμποτ αναχωρεί για το Άγιο Όρος, πρέπει να πάνε στο γραφείο προσκυνητών του Αγίου Όρους, εκεί, για και να πάρουν το «διαμονητήριο» (άδεια επισκεπτών). Το γραφείο των προσκυνητών είναι ανοιχτό καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των Σάββατων και των Κυριακών από τις 07:30 π.μ. – 01:00 μ.μ.. Η άδεια αυτή απαιτείται κατά την επιβίβαση στο πλοίο και επίσης όταν φτάνουν οι προσκυνητές στα μοναστήρια. Το διαμονητήριο κοστίζει 35,00 € για τους μη ορθόδοξους, 25,00 € για τους ορθόδοξους και 10,00 € για ειδικές ομάδες προσκυνητών όπως μαθητές, φοιτητές, κληρωτοί, ανάπηροι. Για τους πολύτεκνους (τέσσερα τέκνα και άνω) το κόστος είναι μηδέν.

Είσοδος για το Άγιον Όρος από την Ιερισσό: 
Από την Ιερισσό οι επισκέπτες παίρνουν το πλοίο που τους πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους και η παραλαβή του Διαμονητηρίου γίνετε στο λιμάνι της Ιερισσού από τον εκεί πράκτορα του Γραφείου Προσκυνητών. 

ⓘ Καλό είναι να δηλώνετε κατά την στιγμή της έκδοσης του Διαμονητηρίου και από ποιο λιμάνι θα γίνει η αναχώρησή σας.

Από την Ιερισσό:
Μπορούν να επισκεφθούν τις μονές με ταχύπλοο σκάφος τις Μονές: Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων και Μορφωνού. Για τις άλλες μονές θα πρέπει να κατέβουν στη μονή Ιβήρων (3 ώρες με το ταχύπλοο), από εκεί να πάνε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο) και από εκεί στις μονές που επιθυμούν. 

Είσοδος από την Ουρανούπολη:
Ξεκινάνε άλλα πλοία και ταχύπλοα που πηγαίνουν στην δεξιά πλευρά και κάνουν στάση στις μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου και στης Σκήτες: Νέα Σκήτη, Αγία Άννα, Κατουνάκια, Καυσοκαλύβια. 

 Για τις άλλες μονές οι επισκέπτες θα πρέπει να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Δάφνης (2 ώρες με το καραβάκι) και 45 λεπτά με ταχύπλοο.
Από το λιμάνι της Δάφνης με λεωφορείο και mini bus μεταβαίνουμε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο), την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους.

 

Οδικώς Θεσσαλονίκη – Ουρανούπολη


Α) Με αυτοκίνητο μπορείτε να επιλέξετε:

είτε κάποια από τις διαδρομές που φαίνονται στο χάρτη με γκρι χρώμα,είτε την Εγνατία οδό και να στρίψετε στην έξοδο της Ασπροβάλτας.

Δες Χάρτη


Β) Με το Κ.Τ.Ε.Λ. του Νομού Χαλκιδικής,

που στη Θεσ/νίκη βρίσκεται στην εθνική οδό Θεσ/νίκης – Μουδανιών, περιοχή Φοίνικα, στον κόμβο του Praktiker.Τηλ : 2310-316.555 – 2310-316.565.Η πρόσβαση γίνεται με το αστικό λεωφορείο του ΟΑΣΘ Νο 36, από Βούλγαρη στη Θεσ/νίκη Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του ΚΤΕΛ για τα ισχύοντα δρομολόγια:

Δες δρομολόγεια


🅿️ Parking στην Ουρανούπολη.

Ασφαλή λειτουργία, 24 ώρες την ημέρα, όλες τις ημέρες του χρόνου. Tηλέφωνο στο 2377071610


ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΟΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ & ΦΟΡΤΗΓΩΝ
ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ.

☏ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ: 23770 71425.


Δρομολόγια Πλοίων από Ουρανούπολη και Ιερισσό.
*όπου ΣΟΦΙΑ (Τ/Χ) αντικαθιστάτε με το «ταχύπλοο ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ


Τα μοναστήρια δεν χρεώνουν για την φιλοξενία τους, ωστόσο οι δωρεές γίνονται δεκτές. Τα περισσότερα μοναστήρια και σκήτες ζητούν προκαταβολικά να επικοινωνήσουν οι προσκηνυτές έτσι ώστε να κλείσουν θέση. Επίσης, οι προσκηνυτές που έχουν ειδικό διαμονητήριο (πρόσκληση απο το μοναστήρι) μπορούν να μείνουν μόνο στη μονή που τους έκανε την πρόσκληση

Οι προσκυνητές στο Άγιο Όρος πρέπει να είναι ευπρεπώς ντυμένοι (όχι βερμούδες). Αρκετές κυρώσεις επιβάλλονται σε όσους επιχειρούν να αφαιρέσουν θρησκευτικά αντικείμενα από το Άγιο Όρος. Η είσοδος των βιντεοκαμερών στο Άγιον Όρος απαγορεύεται αυστηρά. Καθώς οι προσκυνητές φεύγουν απο το Άγιον Όρος, όλες οι λήψεις που έχουν γίνει θα διαγραφούν στο τελωνείο. Δεν επιτρέπονται κυνηγετικά σκυλιά και όπλα κατά την είσοδο.

Ο πίνακας παρακάτω  δείχνει την διαφορά από τα 20 μοναστήρια σε »ώρες» και σε »χιλιομετρικές αποστάσεις». 

Πηγή: athoszone.com/


Ιερές Σκήτες του Αγίου Όρους

Δείτε στην τρίτη σελίδα που ακολουθεί

Pages: 1 2 3

Αρέσει σε %d bloggers: