Σχεδόν στη διασταύρωση των οδών Ρόδου και Χατζηαποστόλου στα Σεπόλια, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Μετρό. Εκεί συναντάμε τον Άγιο Δημήτριο, έναν μονόχωρο δρομικό ναό ο οποίος χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.
Ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, η Αθήνα έχει να επιδείξει σημαντικό αριθμό εκκλησιών, κάτι που θα διατηρηθεί και ως το τέλος της Οθωμανικής περιόδου. Τόσο μέσα στα όρια της πόλης όσο και έξω από αυτά, ανεγείρονται σε διάφορες εποχές και με διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς πάρα πολλές μικρές εκκλησίες, αρκετές από τις οποίες επιβιώνουν ως τις μέρες μας.
Ιδιαίτερα μεγάλη πυκνότητα σε μικρά ξωκλήσια παρουσίαζε η περιοχή του Ελαιώνα και οι όχθες του Κηφισού ποταμού. Αρκετοί από αυτούς τους ναούς ήταν κτητορικοί, δηλαδή ιδιόκτητοι, χτισμένοι σε κτήματα ή αγροικίες αθηναϊκών οικογενειών, ωστόσο υπήρχαν και εξοχικά εκκλησάκια τοποθετημένα συνήθως στις παρυφές των οδών που εξυπηρετούσαν τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Από αυτά τα «φτωχά και ταπεινά ρημοκλήσια» του Κηφισού και του Ελαιώνα, που τόσο γοήτευσαν τον Φώτη Κόντογλου, αρκετά υπάρχουν και σήμερα, ωστόσο η δραματική αλλαγή του τοπίου των περιοχών που τα φιλοξενούν όχι μόνο τους στερεί το φυσικό τους χώρο και τα υποβαθμίζει αισθητικά, αλλά πολλές φορές τα καθιστά ακόμα και απροσπέλαστα για τον περιπατητή».
Η τελευταία φορά που λειτούργησε ήταν το 2013. Με πρωτοβουλία του Mετρό της Αθήνας και της ενορίας της Παναγίας Κολοκυνθούς, τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός για τη μνήμη του Αγίου στον περίβολο του Ναού, λόγω επικινδυνότητας του εσωτερικού χώρου του.
Είναι από τις ελάχιστες φορές που λειτουργεί το εκκλησάκι, μιας και η κακή κατάσταση διατήρησης του, το καθιστά αδύνατο να λειτουργήσει. Οι πιστοί επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης αναστύλωσης του.
Ο χώρος περιφράχτηκε και επιμελήθηκε από τους υπεύθυνους του μετρό.











Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις