Γυνή, βαλοῦσα σώματι Χριστοῦ μύρον,
Τὴν Νικοδήμου προὔλαβε σμυρναλόην.
Βιογραφία
Κατά την Μεγάλη Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.

Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ’ το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη.
Ο Ιερός Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, που πήρε την ονομασία πόρνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της.

Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με Μύρο, που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος του Θεού, προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους.
Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Στην υμνολογία κυριαρχούν τα γεγονότα της νίψεως των ποδών των αποστόλων υπό του Κυρίου, του Μυστικού Δείπνου, της προσευχής του Κυρίου προς τον πατέρα του στην Γεθσημανή πριν από την σύλληψή του και της προδοσίας του Κυρίου από τον Ιούδα. Το βασικό τροπάριο της ημέρας Ότε οι ένδοξοι μαθηταί αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.

Ευαγγέλιο (Κατά Λουκά κβ’ 1-39)
Οι Ιουδαίοι θέλουν να φονεύσουν τον Ιησού, χωρίς να προκαλέσουν το λαό, τον οποίο εφοβούντο. Ο Ιούδας καταστρώνει με τους αρχιερείς και γραμματείς το σχέδιο της προδοσίας. Μυστικός Δείπνος.
Τι είναι το Υπερώο της Σιών;
Το Υπερώο της Σιών είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του ομώνυμου λόφου στα Ιεροσόλυμα.
Το Υπερώο της Σιών, το οποίο αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη είναι ένα ιδιωτικό διώροφο σπίτι, που μεταμορφώθηκε σε χώρο συναθροίσεων των χριστιανών.

Σ’αυτό έγιναν, ο Μυστικός Δείπνος και το Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, η Επιφοίτηση του Αγιου Πνεύματος και η ίδρυση της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας (Πραξ. 2.).
Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση το Υπερώο στη Σιών ανήκε σε ευσεβεστάτη πλούσια γυναίκα, τη Μαρία, μητέρα του Ευαγγελιστή Μάρκου.

Στο Υπερώο της Σιών έγινε ο Μυστικός Δείπνος, εκεί έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του ο Κύριος, εκεί Τον είδαν πάλι μετά την Ανάστασή Του, εκεί έγινε η ψηλάφησή Του από τον Θωμά, εκεί έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, εκεί αργότερα κήρυξε ο Απ. Πέτρος και πίστευσαν 3.000 άνθρωποι, εκεί ιδρύθηκε η πρώτη Χριστιανική Εκκλησία, εκεί έγινε η πρώτη Αποστολική Σύνοδος το έτος 49 μ.Χ που απάλλαξε τους χριστιανούς από την υποχρέωση να τηρούν τον Μωσαϊκό νόμο.
Σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, δεν ανήκει σε κανένα δόγμα,το έχουν οι Εβραίοι ως χώρο μεγάλης επισκεψιμότητας των χριστιανών, και μη χριστιανών, και ο επισκέπτης εισέρχεται χωρίς να πληρώσει εισιτήριο. Είναι ανοιχτό για όλους.

Τον 4 ο αιώνα η Αγία Ελένη το είχε συμπεριλάβει εντός μιας τεράστιας εκκλησίας που ονομαζόταν η Μεγάλη Εκκλησία της Σιών. Ήταν ένα μεγαθήριο κτίσμα,αυτή η Βασιλική της Σιών, που καταστράφηκε από τους Πέρσες το 614 μ.Χ.
Το ξαναέχτισε ο Αγιος Μόδεστος Πατρ. Ιεροσολύμων,καταστράφηκε από τους Μαμελούκους αλλοπίστους, το ανακήρυξαν δικό τους βακούφιο, έγινε κατόπιν τέμενος και σήμερα είναι σπουδαίος προσκυνηματικός τόπος για όλους τους χριστιανούς, όλων των δογμάτων, για τους Εβραίους, και τους μουσουλμάνους, εξίσου ιερός τους χώρος.
Την Πεντηκοστή οι Ορθόδοξοι πηγαίνουν στο Υπερώο της Σιών με μεγάλη λιτανεία και τελούν δέηση με θυμιατά και ψαλμωδίες.
Πηγές: saint.gr, sansimera.gr, dogma.gr
Κατηγορίες:Μεγάλη Εβδομάδα
Σχολιάστε