Ο Σύλλογος Φίλων Περιηγητών διοργανώνει για τα μέλη του, διήμερη εκδρομή 09-10/11 Μετέωρα, Λίμνη Πλαστήρα, Τρίκαλα, Ελάτη

Πρόγραμμα εκδρομής:

To Σάββατο 09/11 αναχωρούμε από τα γνωστά μέρη νωρίς το πρωί. Μετά την απαραίτητη ενδιάμεση στάση για τον πρωινό μας καφέ, συνεχίζουμε για τη ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ή αλλιώς Λίμνη Ταυρωπού.

Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη», απ’ όπου και το πιο γνωστό της όνομα.

Στάση στο φράγμα για φωτογραφίες, και συνεχίζουμε μέσα από μία πανέμορφη διαδρομή για την Πλαζ Λαμπερού, όπου θα γευματίσουμε προαιρετικά δίπλα ακριβώς στη Λίμνη! Μετά το φαγητό μας συνεχίζουμε το δρόμο μας για τα ΤΡΙΚΑΛΑ.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και απόγευμα ελεύθερο για γνωριμία με τα όμορφα Τρίκαλα

θα δούμε το Κουρσούμ Τζαμί, το μοναδικό έργο του μεγάλου Σινάν στον ελλαδικό χώρο, θα κάνουμε βόλτα στο Ληθαίο ποταμό με την μεταλλική γαλλική γέφυρα, τον πεζόδρομο, την παλιά γειτονιά και το φρούριο με το ρολόι σήμα κατατεθέν της πόλης.  Τέλος εννοείται προαιρετικά φαγητό σε κάποια από τις πολυάριθμες παραδοσιακές ταβέρνες στην Παλιά Πόλη!

Κυριακή 10/11 πρωινό και αναχώρηση  για την Καλαμπάκα και τα ΜΕΤΕΩΡΑ!

Τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.

Τα Μετέωρα που έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο Άγιον Όρος συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες. Στη θέα των ιερών βράχων ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια αυτού του γιγαντιαίου πέτρινου συμπλέγματος.

Τα πρώτα μοναστήρια κτίστηκαν με πολλή επιμέλεια και δεξιοτεχνία κατά τον 14ο αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων ορισμένα από αυτά ανακατασκευάστηκαν και άλλα υπέστησαν σημαντικές επισκευές προκειμένου να συμπληρωθούν, και να δοθεί έτσι το τελικό αρχιτεκτονικό τους σχήμα. Έκτοτε ορθώνουν το ανάστημά τους στις κορυφές των βράχων δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι αποτελούν το φυσικό τους τελείωμα.

Η ανάβαση παλαιότερα γινόταν με σκαλωσιές στηριγμένες σε δοκάρια σφηνωμένα μέσα στους βράχους, με δίχτυ, και λίγο αργότερα με ανεμόσκαλες. Σήμερα οι προσκυνητές-επισκέπτες χρησιμοποιούν τις σκάλες που λαξεύτηκαν στα βράχια, εξασφαλίζοντας έτσι μία άνετη και ασφαλή ανάβαση στα μοναστήρια.

Από τα 24 μοναστήρια σήμερα λειτουργούν τα έξι ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα. Oι Ιερές Μονές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, και του Βαρλαάμ είναι αντρικές ενώ η Ιερά Μονή Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου γυναικείες.

Στα Μετέωρα σώζονται θησαυροί, κειμήλια και πολλά έργα μικροτεχνίας. Αντιπροσωπευτικό δείγμα μικροτεχνίας είναι το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο που βρίσκεται στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου. Φορητές εικόνες οι παλαιότερες από τις οποίες σήμερα φυλάσσονται στα σκευοφυλάκια των ναών, Σταυροί με Τίμιο Ξύλο, αρχιερατικοί ράβδοι, χρυσοποίκιλτα ιερατικά άμφια, χειρόγραφα, Ευαγγέλια, σκεύη για λειτουργικούς σκοπούς, μολυβδόβουλλα, αργυρές λειψανοθήκες είναι κάποια από τα μουσειακά εκθέματα, που ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει. Από ιστορικής πλευράς μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πάνω από χίλιοι χειρόγραφοι κώδικες, καθώς και οι πολύτιμες σε αξία σειρές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εγγράφων που σώζονται και φυλάσσονται στα αρχειοφυλάκια των μοναστηριών. Στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου φυλάσσεται και η Θαυματουργός Κάρα του Άγιου Χαράλαμπου, ενώ στη Μονή Βαρλαάμ υπάρχει το Ευαγγέλιο που αποδίδεται στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κων/νο Πορφυρογέννητο.

Σήμερα τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Επίσκεψη στο Μεγάλο Μετέωρο και την Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου, το «μπαλκόνι» των Μετεώρων με θέα όλο το Θεσσαλικό κάμπο!

Κατόπιν αναχωρούμε για τα χωριά του Κόζιακα. Κατευθυνόμαστε στην πανέμορφη ΕΛΑΤΗ.

Ελεύθερος χρόνος για φαι, καφέ και βόλτα. 

Μετά το φαγητό μας παίρνουμε το δρόμο του γυρισμού, με άφιξη στην Αθήνα νωρίς το βραδάκι.

  • ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
  • Όλες οι μεταφορές μας με πούλμαν
  • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
  • 1 διαν/ση στο Ξενοδοχείο Παντελιδάκη 3* στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων https://www.hotelpadelidaki.gr/
  • Πρωινό σε μπουφέ
  • Φόρος διαμονής (1,5€ ανά δωμάτιο)
  • ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
  • Φαγητό, είσοδοι σε τυχόν μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους και ότι αναφέρεται ώς προαιρετικό.

Tsokas Travel

Για κρατήσεις συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής ή επικοινωνήστε στα 6957831931, 6932305108

Από 13/10 έως 22/10 τηλ επικοινωνίας: 6936832369

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSekYp7-_mVJtRF4t5Ef7NqWKN4-pY9me9n3klpGA6bwSenm1Q/viewform?usp=sf_linkΚατηγορίες:Δραστηριότητες

Αρέσει σε %d bloggers: