Μετά το προσκύνημά μας στη θαυματουργή εικόνα, την Κάρα του Οσίου Λεοντίου και στα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας, κεραστήκαμε στο αρχονταρίκι της Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών και πήραμε το μονοπάτι που οδηγεί στο Παλαιομονάστηρο του Οσίου Λεοντίου.
Στις φωτογραφίες θα δείτε το κελί που έζησε και τον τάφο του.
Η Μονή επαναλειτούργησε το ’16, έτος που συμπληρώθηκαν 600 έτη από την ίδρυσή της.
Η ιστορία της μονής αρχίζει με τον Όσιο Λεόντιο, που υπήρξε και ο κτήτοράς της. Ο Όσιος Λεόντιος γεννήθηκε περί το 1377 στη Μονεμβασιά της Λακωνίας. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια. Ήταν υιός του Ανδρέα Μαμωνά, δούκα της Μονεμβασίας και της Θεοδώρας Παλαιολογίνας, κόρης του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Δ’ Παλαιολόγου. Μετά το θάνατο της μητέρας του έγινε μοναχός. Γύρω στα 1415-1420, φεύγει από το Άγιον Όρος και έρχεται στο όρος Κλωκός, βόρεια του Αιγίου και στη θέση, που σήμερα είναι το «Παλαιομονάστηρο» με τον απότομο βράχο, όπου και φτιάχνει το ασκηταριό του.
Στη συνέχεια, με την συμπαράσταση των θείων του Θωμά και Δημητρίου Παλαιολόγων ιδρύει μεγαλοπρεπές μοναστήρι περί το 1450. Ο θαυμασμός των Παλαιολόγων για την αρετή του οσίου Λεοντίου ήταν μεγάλος και έτσι, δωρίζουν στη μονή τα Άχραντα Πάθη του Χριστού, δηλαδή τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, τον ακάνθινο Στεφάνι, την Χλαμύδα, τον Κάλαμο, τον Σπόγγο, τα καρφιά, τα οποία σώζονται άθικτα μέχρι σήμερα.
Η αρχική αυτή μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους το 1500 και 1620.










Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις, Δραστηριότητες