Ιερός Ναός Ταξιαρχών, Αρεόπολη

Εμβληματικό μνημείο όχι μόνο για την Αρεόπολη αλλά για όλη τη Μάνη είναι ο ωραίος μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών, κτίσμα της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821. Εδώ την ημέρα αυτή οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κήρυξαν την επανάσταση μετά τη δοξολογία, υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα εναντίον των Οθωμανών κατακτητών.

Ο ναός κτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στα τέλη του 18ου αιώνα. Είναι μεγάλος, μονόχωρος, θολοσκεπής, με σταυροειδώς διατεταγμένες καμάρες. Είναι κτισμένος με καλά κατεργασμένους λίθους και ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό αλλά και κομψό, πενταώροφο κωδωνοστάσιό του, που είναι ορατό από μακριά, και, όπως μας πληροφορεί η εντοιχισμένη επιγραφή, προστέθηκε το 1836. Ο δεκάπλευρος τρούλος του ναού και η πεντάπλευρη αψίδα του ιερού διακοσμούνται εξωτερικά με μικρούς μαρμάρινους κίονες και μαρμάρινα τόξα με ανάγλυφα στοιχεία, ενώ ανάγλυφα είναι και τα θυρώματα και τα πλαίσια των παραθύρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λιθανάγλυφα που διακοσμούν την πύλη του ναού και την αψίδα του ιερού, αντιπροσωπευτικά έργα λαϊκής τεχνοτροπίας του τέλους του 18ου αιώνα. Οι ανάγλυφες παραστάσεις επάνω από την είσοδο χρονολογούνται στο έτος 1798 και απεικονίζουν τους Ταξιάρχες Γαβριήλ και Μιχαήλ, και έφιππους τους αγίους Γεώργιο και Θεόδωρο, μορφές που σχετίζονται σαφώς με τον πολεμικό χαρακτήρα των κτητόρων. Η διακόσμηση της αψίδας αποτελείται από μια εξαίρετη σειρά μικρών αναγλύφων που απεικονίζουν τον ζωδιακό κύκλο. Στο εσωτερικό του ναού ξεχωρίζει το γλυπτό τέμπλο.

Ο Ταξιάρχης στην Αρεόπολη έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου, ενώ είναι και το επίκεντρο του εορτασμού της κήρυξης της επανάστασης, στις 17 Μαρτίου.

Πηγές: Αρχείο ΙΑΑ – © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, naoistimani.blogspot.comΚατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις

Ετικέτες: , ,

2 replies

Trackbacks

  1. Ανώνυμος
  2. Διήμερη Εκδρομή 25-26/9 στη Μάνη. Μυστρά, Γύθειο, Λιμένι, Αρεόπολη, Οίτυλο, Καρδαμύλη.. – Σύλλογος Φίλων Περιηγητών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: