Από το «Μικρό Monte Carlo Της Ανατολής» και το «Νησί των Σειρήνων», σε ένα μοναδικό Οδοιπορικό Μνήμης!

Τόποι και ονόματα τόσο οικεία όσο και το υπέροχο καλοκαιρινό τοπίο της περιοχής!
Ένα ταξίδι που κυριολεκτικά «χτενίζει» τις γνωστές άγνωστες «χαμένες πατρίδες» του Ελληνισμού, μας θυμίζουν τη μεγάλη Ελλάδα πριν τη Μικρασιατική καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάνης..
Μοναδικό οδοιπορικό μνήμης στην Ίμβρο και στην Τένεδο, τα Δαρδανέλια, την ιστορική Τροία, περιοχές του οδοιπορικού μας στη γειτονική χώρα, που ξυπνούν μνήμες τόσο οικίες αλλά συνάμα τόσο άγνωστες στον σύγχρονο Έλληνα.

Το ταξίδι μας σε λίγες γραμμές:
Κυριακή 30/7 – Κυριακή 6/8

Καβάλα, παλιά πόλη, Ιμαρέτ, Σπίτι του Μοχάμεντ Αλί, Ναός της Παναγιάς, Φρούριο, Υδραγωγείο,
Θάσος, Γκιόλα, Μονή Αρχαγγέλου, Χρυσή Αμμουδιά, Παναγιά,
Καλλίπολη, Δαρδανέλια,
Ίμβρος, Παναγιά, Μητρόπολη, Κάστρο, Βυζαντινό Φρούριο, Γλυκί, Αγρίδια, Άγιοι Θεόδωροι, τόπος καταγωγής του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, Σχοινούδι,
Τροία,
Τένεδος, Λιμάνι, Χώρα, Κάστρο και τις δύο γειτονιές, ελληνική και τουρκική,
Έβρος, Παναγίας Κοσμοσώτειρας, Φέρες, Βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου,
Πόρτο Λάγος, Λίμνη Βιστωνίδα, Μονή Αγίου Νικολάου, Παναγία Παντάνασσα, Φανάρι Αρωγή, Μαρώνεια,
Παραλία Κατερίνης

8 Γεμάτες Μέρες, Μόνο με τους Φίλους Περιηγητές!

Πρόγραμμα εκδρομής:

1η Ημέρα – Κυριακή 30/07 (Αθήνα – Καβάλα)

Αναχωρούμε από τα γνωστά σημεία (Πειραιά και Ομόνοια) νωρίς το πρωί. Μετά τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις, φτάνουμε το μεσημεράκι στην Καβάλα. 
Το μικρό Monte Carlo της Ανατολής!

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
Νεάπολις, Χριστούπολις, Καβάλα

Με ιστορία χαραγμένη στην πέτρα και τη θάλασσα, «μήλον της έριδος» κατακτητών και πλημμυρισμένη με τις ευωδιές του εμπορίου από Δύση και Ανατολή, δεσπόζει με την αυθεντική της ομορφιά στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτήν την πόλη ο Απόστολος Παύλος φτάνει για να διδάξει για πρώτη φορά το μήνυμα του χριστιανισμού στην Ευρώπη το 49 μ.Χ. και βαφτίζει στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή.

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η πόλη ισοπεδώθηκε και αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και από τον 18ο αιώνα μ.Χ. ξανάγινε σημαντικό εμπορικό λιμάνι, αποκτώντας τη σημερινή, σύγχρονη όψη της.

Check in στο ξενοδοχείο μας, λίγη ξεκούραση και φύγαμε να γνωρίσουμε την πόλη!

H παλιά πόλη, η συνοικία της Παναγίας, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε χερσόνησο με τη θάλασσα τριγύρω. Τα πολύχρωμα αρχοντικά με τα σιαχνίσια, τα στενά δρομάκια και οι αυλές με τα λουλούδια κάτω ακριβώς από το κάστρο της πόλης. Αξίζει μια βόλτα με τα πόδια για να δείτε τη θέα και να επισκεφτείτε τα μνημεία: το Ιμαρέτ, το σπίτι του Μοχάμεντ Αλί, το ναό της Παναγιάς και το Φρούριο, το οποίο είναι περικυκλωμένο από πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια και κρύβει τα καλύτερα σημεία για να δείτε την πόλη πίσω από τα γρανιτένια τείχη του. Δεξιά θα θαυμάσετε τη θέα στο λιμάνι και το κέντρο της Καβάλας, ενώ από την άλλη θα δείτε το καρνάγιο και την Κεραμωτή στο βάθος. Τελειώστε τη βόλτα στις Καμάρες, το μεγάλο τοξωτό υδραγωγείο, χτισμένο στις αρχές του 16ου αιώνα.

Από το λιμάνι και την παλιά πόλη έως τον Ναυτικό Όμιλο και την ιχθυόσκαλα, η παραλία της Καβάλας είναι ιδανική για περιπάτους δίπλα στο κύμα και βόλτες με θέα από τη μία τη θάλασσα και από την άλλη τη χτισμένη σε υψώματα πόλη. Ξεκινώντας από το λιμάνι, θα δείτε όλη τη βραδινή κίνηση της πόλης: καφετέριες, ψαροταβέρνες, πάγκους με διάφορα – φαγώσιμα και μη. Λίγο πριν από τον Ναυτικό Όμιλο, ο κόσμος και τα μαγαζιά αραιώνουν και τα παγκάκια γεμίζουν από παρέες πιο ήσυχες. Νωρίς το πρωί, αν κατευθυνθείτε προς την ιχθυόσκαλα: θα δείτε γλάρους να ακολουθούν τα καΐκια που επιστρέφουν με την ψαριά της ημέρας.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση

2η Ημέρα – Δευτέρα 31/07 (Καβάλα – Θάσος)

Πρωινό και αναχώρηση για Κεραμωτή, επιβίβαση στο F/B και απόπλους για το όμορφο νησί της Θάσου.

Ο θρύλος τη θέλει να ‘ναι το ομηρικό «νησί των σειρήνων» και όχι άδικα αφού πάντα σαγήνευε και εξακολουθεί να γοητεύει με τα κάλλη της τους ταξιδιώτες που την προσεγγίζουν. Σήμερα, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο που την επισκέπτονται για τις διακοπές τους κάθε χρόνο. Προϊστορικοί και ιστορικοί τόποι, αρχαιολογικοί χώροι εξαιρετικής σημασίας, παλαιοχριστιανικές βασιλικές, μοναστήρια, εκκλησίες με σκαλιστά τέμπλα, χωριά ορεινά με την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, προσκαλούν τον φιλίστορα επισκέπτη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν.

Μετά από 40 λεπτά φτάνουμε στο Λιμένα και ξεκινάμε για το γύρο του νησιού, Σκάλα Καλλιράχης – Λιμενάρια – Γκίολα, για να φθάσουμε και να επισκεφθούμε τη Μονή Αρχαγγέλου.

Ανάμεσα στα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς στη Θάσο, η Γκιόλα είναι μια φυσική πισίνα που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αστρίς, στο νότιο τμήμα του νησιού. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας κατασκεύασε αυτή την εντυπωσιακή υδάτινη τρύπα για να κολυμπήσει η κόρη του. Ως αποτέλεσμα, οι ντόπιοι την έχουν βαφτίσει «το Δάκρυ της Αφροδίτης».

Χωρισμένο από το Βόρειο Αιγαίο με ένα λεπτό βραχώδες όριο και διαστάσεων περίπου 20 επί 15 μέτρων, το κρυστάλλινο νερό της φυσικής πισίνας διατηρείται λίγους βαθμούς πιο ζεστό από τη γειτονική θάλασσα. Επιπλέον, στην Γκιόλα θα γοητευτείς και από το ελκυστικό γαλαζοπράσινο χρώμα του νερού. Μπορείς να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία και να βουτήξεις από τα γύρω βράχια. Βουτιά και φύγαμε για την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Είναι το πιο σημαντικό θρησκευτικό μνημείο στη Θάσο. Σκαρφαλωμένη στην άκρη ενός γκρεμού, η δραματική της θέση προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή. Αν και η αρχική ημερομηνία δημιουργίας της είναι άγνωστη, η ύπαρξη του μοναστηριού χρονολογείται τουλάχιστον από το 1287.

Τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το μοναστήρι. Σκοπός, να παρατηρήσουν τα πολλά πλούτη του, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του Τιμίου Καρφιού από τη Σταύρωση του Χριστού. (κάθε ἐπισκέπτης νά ἔχει μαζί του τήν κατάλληλη ἔνδυση, οἱ ἄνδρες μακρύ παντελόνι καί οἱ γυναῖκες σεμνή φούστα καί μπλούζα μέ μανίκι, γιά ὅσο χρόνο βρίσκονται μέσα στό μοναστήρι)

Η διαδρομή μας ακολούθως, από τις Αλυκές με τα αρχαία ορυχεία μαρμάρου, και τη Χρυσή Ακτή, μας οδηγεί στην παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς, παραμονή, κολύμπι και γεύμα προαιρετικά. Η παραλία πήρε το όνομά της από την απέραντη αμμουδιά από την οποία αποτελείται και η οποία έχει χρυσό χρώμα όταν ακτινοβολείται από τον ήλιο. 

Το απόγευμα θα περάσουμε μια βόλτα για καφεδάκι από την Παναγιά, το χωριό με τα σπίτια που διατηρούν τον παραδοσιακό Μακεδονικό ρυθμό και την αξιόλογη εκκλησία της Παναγίας.
Το πιο παραδοσιακό και κατάφυτο χωριό του νησιού, με τη μοναδική αρχιτεκτονική και τα γάργαρα νερά.
Πλακόστρωτα στενά δρομάκια, υπέροχα αρχοντικά με τους χαρακτηριστικούς σχιστόλιθους στη στέγη, κανάλια με τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό που διασχίζουν το χωριό, πολλές κρήνες και πλατάνια…

Επιστροφή στο λιμάνι και επιβίβαση στο ferry boat για Κεραμωτή – Καβάλα. Δείπνο, διανυκτέρευση.

3η Ημέρα – Τρίτη 01/08 (Καβάλα Δαρδανέλια)

Πρωινό και αναχώρηση για τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων, και αφού τελειώσουμε τις τελωνειακές διαδικασίες θα παραλάβουμε τον ξεναγό μας από την Κεσάνη. Από εκεί θα πάρουμε τον δρόμο Νότια και λίγο μετά την Καλλίπολη θα περάσουμε την καινούργια γέφυρα των Δαρδανελίων για να βρεθούμε πολύ σύντομα και χωρίς καθυστερήσεις στο Τσανάκαλε.

Το στενό που χαράζει ως τομή ανάμεσα στις δύο ηπείρους είναι ένα από τα ιστορικά περάσματα του κόσμου. Από εδώ θα περάσει ο Φρίξος και η Έλλη, η οποία έπεσε σε αυτό εξ ου και το όνομα Ελλήσποντος. Θα το πούμε και Δαρδανέλια, επειδή εκεί κοντά υπήρχε μια αρχαία πόλη που είχε κτίσει ο Δάρδανος στην ασιατική πλευρά του πορθμού. Σήμερα ονομάζεται Τσανάκαλε, από το Τσανάκ Καλεσί, δηλαδή «φρούριο των τσανακιών» – πύλινες γαβάθες που παράγονται εδώ από το 1740. Είναι ένας ευρύτερος γεωγραφικός χώρος που από την πρώιμη αρχαιότητα υπήρξε σημαντικός, επειδή ένωνε ως φυσική διάβαση την μια ήπειρο με την άλλη, αλλά και ως θαλάσσια λεωφόρος, που συνέδεε τους λαούς του Αιγαίου με τους λαούς του Εύξεινου Πόντου και της Μικράς Ασίας. Ως στενό έχει παίξει στρατηγικό ρόλο στην ιστορία για μακρό χρονικό διάστημα.
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και φύγαμε για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.

Με την πρώτη ευκαιρία, προτείνουμε περιήγηση στην πόλη! Η μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία της οποίας ζωντανεύει στο Ναυτικό Μουσείο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο ή το Κάστρο

Δείπνο, διανυκτέρευση.

4η Ημέρα – Τετάρτη 02/08 (Δαρδανέλια – Ίμβρος)

Πρωινό και αναχωρούμε για το Kabatepe από όπου θα επιβιβαστούμε στο πλοίο για την Ίμβρο (Gökçeada), το ένα από τα δύο νησιά του Αιγαίου που ανήκουν στους Τούρκους, το οποίο κατοικείται από τα βάθη των αιώνων. Μέχρι τα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα κατοικούνταν από προ-Έλληνες. Το όνομά της το πήρε από τον Καρικό θεό Ίμβραμο. Σε αυτή τη νευραλγικής σημασίας γωνιά του Αιγαίου ανάμεσα στην Τένεδο και την Ίμβρο, είχε τους στάβλους των αλόγων του ο Ποσειδώνας. Αλλά και η Θέτιδα, η μητέρα του ηρωικού Αχιλλέα, είχε τα παλάτια της στον βυθό, ανάμεσα στην Ίμβρο και τη Σαμοθράκη. Το 480 π.Χ. αποικίζεται από τους Αθηναίους και στους αιώνες που ακολουθούν η ιστορία της συνδέθηκε με αυτή των Αθηνών και της Ελλάδας. Η Ίμβρος καλύπτεται από χαμηλά βουνά και μικρές κοιλάδες με άφθονα τρεχούμενα νερά, λιτούς οικισμούς με διάσπαρτους βοηθητικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, φούρνους κλπ., ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μιας αυτοσυντηρούμενης οικιακής οικονομίας, χωρίς να προκαλούν τους αλλεπάλληλους κατά τη μακραίωνη ιστορία της κατακτητές. Τα σπίτια, κατασκευασμένα από πέτρα, λάσπη, ξύλο και κεραμίδι, έχουν σοφά αξιοποιήσει τη γεωμορφολογία τους εδάφους, αναδεικνύοντας λειτουργικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι δρόμοι λιθόστρωτοι (καλντερίμια) οδηγούν στα παραδοσιακά σημεία αναφοράς και κέντρα επικοινωνίας, όπως η εκκλησία, το σχολείο, οι απλές βρύσες, οι βρύσες-πλυσταριά με τις πέτρινες γούρνες και το τζάκι για το ζέσταμα του νερού, η πλατεία με τα καφενεία και τα μαγαζιά. 

Η γνωριμία μας με το νησί θα μας περάσει από εύφορες φροντισμένες περιοχές με ελαιώνες, σιτοβολώνες και φιστικιές και ανάμεσά τους ένα άλλο χαρακτηριστικό του νησιού, τα περίφημα ντάμια, οι βοηθητικές εξοχικές μονώροφες ή διώροφες κατοικίες που κάθε οικογένεια συντηρεί στις διάφορες εξοχές του νησιού. Θα επισκεφθούμε τα 6 εναπομείναντα Ελληνικά χωριά, την Παναγιά (Çınarlı) με την όμορφη Μητρόπολή της, το Κάστρο (Kaleköy) με το βυζαντινό του φρούριο, το Γλυκί (Bademli), τα Αγρίδια (Tepeköy), τους Αγίους Θεοδώρους (Zeytinli) τόπο καταγωγής του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και το Σχοινούδι (Dereköy), το άλλοτε μεγαλύτερο χωριό της Ίμβρου και από τα μεγαλύτερα στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου σήμερα  κατοικούν λίγοι και ακόμη λιγότεροι Έλληνες. Οι λιγοστοί πλέον Έλληνες κάτοικοι των νησιών πασχίζουν να κρατήσουν την ελληνικότητά τους. Με πλοίο επιστρέφουμε στην ασιατική ακτή, στα Δαρδανέλια ή αλλιώς Τσανάκαλε. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση. 

5η Ημέρα – Πέμπτη 03/08 (Δαρδανέλια – Τροία – Τένεδος)

Πρωινό και αναχωρούμε για να επισκεφθούμε την πολυθρύλητη Τροία, που πριν ακόμα και από το 2300 π.Χ. λόγω της στρατηγικής της θέσης, πρέπει να ζούσε ελέγχοντας τα Στενά και να πλούτιζε από το εμπόριο του ορείχαλκου. Και τι δεν μας ιστόρισε ο Όμηρος για αυτήν. Μετά την ξενάγησή μας στην Τροία θα πάρουμε το δρόμο για το λιμάνι του Geyikli.

Το πλοίο θα μας φέρει σήμερα στην Τένεδο (Bozcaada), το 2ο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου που ανήκει στους Τούρκους και που χωρίζεται από τις ακτές της Τουρκίας με ένα στενό ανοίγματος 3 ναυτικών μιλίων. Η σημαντική θέση που κατέχει η Τένεδος, οφείλεται αναμφίβολα στην σπουδαία στρατηγικής σημασίας θέση της, ανάμεσα στη Λήμνο και τα Μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τα στενά των Δαρδανελίων, γι΄ αυτό και αποτελούσε το μήλον της έριδος από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Έτσι, γίνεται μάρτυρας διαφόρων ιστορικών γεγονότων από την αρχαιότητα μέχρι τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ονομάστηκε Τένεδος προς τιμήν του βασιλιά Τέννη. Από την αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, η ελληνική κοινότητα μεγαλουργούσε. Αποικήθηκε από τους Αιολείς, κατακτήθηκε από τους Πέρσες, έγινε ενεργό μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, προσαρτήθηκε στο βασίλειο Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, παραχωρήθηκε στους Βυζαντινούς. Κατακτήθηκε από τους Βενετούς, τους Γενουάτες και τους Τούρκους. Το 1912 απελευθερώθηκε από τους Έλληνες, αλλά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή προσαρτήθηκε μαζί με την Ίμβρο στην Τουρκία. Μπορεί τώρα πια να ζουν ελάχιστοι Έλληνες και τα παλιά ελληνικά αρχοντικά να κατοικούνται από Τούρκους, η παλιά όμως ελληνική συνοικία εξακολουθεί να αποτελεί το στολίδι του νησιού και τον κυριότερο πόλο έλξης των επισκεπτών. Ολόκληρη η ενδοχώρα του εύφορου νησιού μοιάζει με έναν τεράστιο αμπελώνα που εδώ και πολλούς αιώνες παράγει εξαίσια σταφύλια και εξαιρετικής ποιότητας κρασί. Πολλοί ξένοι περιηγητές και οινογνώστες το έχουν υμνήσει. Περίφημη είναι ακόμη για τα κεραμικά της. Το λιμάνι και η χώρα με το κάστρο και τις δύο γειτονιές, ελληνική και τουρκική, είναι ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Αργά το απόγευμα επιστροφή με το πλοίο στο Τσανάκαλε, δείπνο, διανυκτέρευση.

6η Ημέρα – Παρασκευή 04/08 (Δαρδανέλια – Καβάλα)

Πρωινό και περνάμε και πάλι τον Ελλήσποντο με κατεύθυνση τα σύνορα των Κήπων και από εκεί για τον Έβρο και τις Φέρες.

Στο νοτιοανατολικό άκρο του Ν. Έβρου, δίπλα στον ομώνυμο θρυλικό ποταμό και το Δέλτα του, δεσπόζει η σημερινή πόλη των Φερών με το ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στο κέντρο της να την κοσμεί ως τις μέρες μας. Η ιστορική διαδρομή των Φερών ταυτίζεται με αυτή της Μονής, έχοντας βέβαια την ίδια χρονική αφετηρία.

Σίγουρα από τα must see της περιοχής και εννοείται ότι θα την επισκεφτούμε! Την έχουν χαρακτηρίσει αντίγραφο της Αγιάς Σοφιάς, ίσως όχι άδικα. Δε θα σε αφήσει αδιάφορο η μεγαλοπρέπεια και η βαριά ιστορία της. Άλλωστε 900 χρόνια ιστορίας είναι αυτα!
Χτίστηκε από τον Σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό ο οποίος έδωσε μάλιστα όλη του την περιουσία ώστε να χτιστεί η Μονή, κάτι που την καθιστούσε από τις πιο εύπορες Μονές. Σήμερα σώζονται πέρα από το ναό και μέρος των τειχών.

Θα έχουμε αρκετό χρόνο για μια βόλτα στις Φέρες και για το μεσημεριανό μας φαγητό προαιρετικά και φεύγουμε για μια μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε!

Ο ποταμός Έβρος αποτελεί το φυσικό σύνορο με την Τουρκία και είναι ανεκτίμητης αξίας φυσικό στοιχείο. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της ΝΔ Ευρώπης, μετά τον Δούναβη. Ενώ το Δέλτα του ποταμού αποτελεί είναι μοναδικό οικοσύστημα έκτασης 200.000 τ.μ προστατευμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, από το 1971, από τη συνθήκη Ραμσάρ.

Στα νερά του θα δείτε φλαμίνγκο, ερωδιούς, πελεκάνους, και πολλά αλλά. Κάποια βρίσκουν φωλιά εκεί όλο το χρόνο, ενώ άλλα βρίσκουν προστασία εκεί μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες(όπως τα φλαμίνγκο) τα οποία μεταναστεύουν από πιο ζεστές χώρες.

Θα ξεκινήσουμε από το Δημοτικό Τουριστικό Περίπτερο Φερών. Βρίσκεται στην είσοδο των Φερών και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το Δέλτα του Έβρου καθώς και πληροφορίες για το τι να κάνει κάποιος στην περιοχή.

Από αυτό το σημείο θα μας παραλάβει ο κ. Χρήστος, καπετάνιος-ξεναγός-οδηγός μας στη βόλτα. Σε όλη τη διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στη βάρκα θα δούμε και θα μάθουμε για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή, για τα πουλιά και τα ζώα της περιοχής καθώς και το πώς είναι να βρίσκεσαι στα σύνορα και άλλες γενικές πληροφορίες. 

Το να κατέβεις μέχρι το Δέλτα και το σημείο που ξεκινάει η βαρκάδα δεν επιτρέπεται χωρίς συνοδεία, καθώς διέρχεσαι μέσα από στρατιωτική περιοχή (λόγω των συνόρων), παρά μόνο από κάποιον που φέρει ειδική άδεια.

Φτάνουμε στο λιμανάκι, ανεβαίνουμε στις βάρκες και η περιπέτεια ξεκινά!
Ετοιμαστείτε να ζήσετε σκηνές σαν σε ντοκιμαντέρ!

Τα περάσματα και τα μικρά κανάλια, οι καλύβες χωμένες μέσα στις καλαμιές, και φυσικά (ελπίζουμε!) τα φλαμίνγκο μας περιμένουν!

Αναχώρηση για την Καβάλα, δείπνο, διανυκτέρευση.

7η Ημέρα – Σάββατο 05/08 (Καβάλα – Πόρτο Λάγος)

Πρωινό και γνωριμία με τη νότια ακτογραμμή της περιοχής και τη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος.

Το κάπως «εξωτικό» όνομα, που παραπέμπει σε λατινόφωνο λιμάνι κάπου στον Ατλαντικό, αλλά και το ειδυλλιακό υδάτινο τοπίο, χαρίζουν στο Πόρτο Λάγος έναν πραγματικά ξεχωριστό χαρακτήρα. Ο οποίος εντυπωσιάζει σταθερά όσους το ανακαλύπτουν!

Τα δύο στοιχεία που θαυμάζει κανείς ερχόμενος στο Πόρτο Λάγος είναι αφενός τα πλήθη των ροζ πτηνών φλαμίνγκο που αράζουν στα νερά του, αφετέρου το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Το οποίο επιβάλλεται στο υδάτινο τοπίο χωρίς ωστόσο να διαταράζει τη γαλήνη του, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι πλωτό, έτσι όπως στέκει πάνω σε ένα μικρό νησάκι.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, έχει τις ρίζες του είτε στα πρωτοβυζαντινά χρόνια, είτε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας –η οποία στην περιοχή ξεκίνησε το 1375. Μία παράδοση, δηλαδή, θέλει την πρώτη μονή να χτίζεται γύρω στο 400, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αρκάδιος, που θέλησε έτσι να ευχαριστήσει την Παναγία επειδή τον έσωσε από κάποιο ναυάγιο. Μια δεύτερη ιστορία, ωστόσο, κάνει λόγο για έναν ασκητή που ζούσε στα εδάφη αυτά επί Τουρκοκρατίας, ο οποίος κατάφερε και θεράπευσε την κόρη του τοπικού μπέη, όταν έπεσε άρρωστη. Εκείνος, λοιπόν, για να τον ευχαριστήσει, δώρισε τα εδάφη στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Πράγματι, ο Άγιος Νικόλαος της ανήκει ακόμα και σήμερα, αποτελώντας μετόχι.

Xτίστηκε πάνω σε ένα από τα κάμποσα νησάκια της λιμνοθάλασσας, αλλά ο μικρότερος ναός που βρίσκεται σε διπλανό νησάκι αποτελεί παρεκκλήσι της Παναγίας της Παντάνασσας –στο οποίο φιλοξενείται μάλιστα και αντίγραφο της διάσημης ομώνυμης εικόνας από τη Μονή Βατοπαιδίου.

Η Θράκη είναι γνωστή για τις ομορφιές της ενδοχώρας, ωστόσο δεν υστερεί και από ‘’γοητευτικές παραλίες’’ όπως αυτή της Αρωγής που σήμερα θα επισκεφθούμε και θα έχουμε την ευκαιρία να κολυμπήσουμε.
Παραλία Αρωγής, Φανάρι –μία από τις διασημότερες στη Θράκη– για την ψιλή άμμο με τη «χρυσαφένια» αίσθηση και τα ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά του θρακικού πελάγους.
Αρκετός χρόνος για μπάνιο και φαγητό προαιρετικά.

Το απογευματάκι αναχωρούμε για τη Μαρώνεια.
Το ήσυχο χωριό της Ροδόπης με τα κεραμοσκεπή σπίτια και τους διάσημους αμπελώνες.
Είναι κτισμένη στους πρόποδες του βουνού Ίσμαρος, περιτριγυρισμένη από καταπράσινα τοπία, αμπελώνες, λιόδεντρα και περιβόλια. Το χωριό διατηρεί μεγάλο μέρος από την αρχιτεκτονική του ταυτότητα, καθώς διασώζονται είτε αναπαλαιωμένα, είτε αφημένα στην φθορά του χρόνου πολλά από τα παλιά σπίτια. Στο κέντρο του χωριού ξεχωρίζει η βρύση, αλλά και τα πυκνόφυλλα πλατάνια που σκιάζουν τα καφενεδάκια και τις ψησταριές που υπάρχουν ολόγυρα. Ξεχωριστές και οι εκκλησίες του Αγ. Ιωάννη και της Παναγίας, που όχι μόνο βρίσκονται δίπλα – δίπλα, αλλά μοιράζονται και το ίδιο καμπαναριό. Χρόνος για να εξερευνήσουμε αυτό το υπέροχο χωριό και για το απογευματινό μας καφεδάκι.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας,, δείπνο, διανυκτέρευση.

8η Ημέρα – Κυριακή 06/08 (Καβάλα Αθήνα)

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, check out, και αναχωρούμε για την παραλία της Κατερίνης.

Μια παραλία σταθμός στη βόρεια Ελλάδα που έχει πολλούς θαυμαστές και όχι άδικα. Πρόκειται εξάλλου για μια μεγάλη αμμουδιά που μπορείς να απολαμβάνεις πάντα ανενόχλητος το μπάνιο σου.
Καθαρά και ρηχά νερά, διασκέδαση και άπλετο χώρο για καλοκαιρινή ραστώνη.
Θα βρεις τα πάντα και πολύ εύκολα και σε πολλές επιλογές.

Χρόνος ελεύθερος για το μπανάκι μας και φαγητό προαιρετικά.

Το απόγευμα αναχώρηση για Αθήνα με ενδιάμεση.

Συμμετοχή μέλους: 490€
Περιορισμένος αριθμός μονόκλινων. +140€

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Ταυτότητα καινούρια (μηχανογραφημένη) με λατινικούς χαρακτήρες ή Διαβατήριο, απαραίτητα.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
– Όλες οι μεταφορές μας με πούλμαν
– Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
– 4 διαν/σεις στο ξενοδοχείο Εσπέρια 3*, στο κέντρο της πόλης της Καβάλας. https://www.esperiakavala.gr/
– 3 διαν/σεις στο Temizay Hotel 3*, δίπλα στην κεντρική πλατεία και μόλις 150μ. από την παραλία του Τσανάκκαλε. http://www.temizayhotel.com/indexen.html
– Πρωινό σε μπουφέ, καθημερινά
– Δείπνο σε μπουφέ στο Esperia Hotel, καθημερινά
– Δείπνο 5 πιάτων στο Temizay Hotel, καθημερινά
– Ακτοπλοϊκά εισιτήρια με επιστροφή για Θάσο, Ίμβρο και Τένεδο

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
Ποτά, φόρος διαμονής 1,50€/δωμάτιο/διανυκτέρευση για το Esperia Hotel, βαρκάδα – ξενάγηση – μεταφορά στο δέλτα του Έβρου 20€, είσοδοι σε τυχόν μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους, και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.

* Για κράτηση, απαιτείται προκαταβολή 140€

** Οι συμμετέχοντες πρέπει να τακτοποιήσουν την κράτησή τους με εξόφληση το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 14/07/23

*** Για την καλύτερη διοργάνωση της εξόρμησής μας, σας παρακαλούμε πραγματοποιήστε έγκαιρα την εγγραφή σας εξοφλώντας το αντίστοιχο αντίτιμο.

**** Πολιτική συμμετοχής σε δραστηριότητα

***** Για καταθέσεις από άλλες τράπεζες, το κόστος εμβάσματος επιβαρύνει αποκλειστικά τον καταθέτη.

Meidanis Travel Agency

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ
στο τηλέφωνο 6957831931
στο e–mail: filoiperiigites@gmail.com
με μήνυμα στη σελίδα μας στο FB και το IG
ή συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω:

Πηγές: Travel.gr, Instagram, Google



Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις, Δραστηριότητες

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: