Του Αγίου Πνεύματος στην «άγνωστη» Χερσόνησο του Αίμου!

Ο Σύλλογος Φίλων Περιηγητών διοργανώνει για τα μέλη του 4ήμερη εκδρομή του Αγίου Πνεύματος,
02-05/06/23: Αρχαιολογικός Χώρος Στόβοι (Αρχαία Παιονία), Φαράγγι Μάτκα, Υποθαλάσσιο Σπήλαιο Βρέλο, Τέτοβο, Λίμνη Μαύροβο, Oινοποιείο Queen Maria, Σκόπια

1685674800

  days

  hours  minutes  seconds

until

Πρόγραμμα εκδρομής:

Παρασκευή 02/06

Αναχωρούμε από τα γνωστά σημεία πολύ νωρίς το πρωί. Με τις απαραίτητες στάσεις καθ’οδόν θα φτάσουμε στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα των Ευζώνων. Μετά τις απαραίτητες διαδικασίες και τον συνοριακό έλεγχο, θα επισκεφτούμε το κατάστημα αφορολόγητων ειδών και θα συνεχίσουμε το δρόμο μας μέχρι την πόλη των Σκοπίων.

Πριν όμως φτάσουμε, θα επισκεφτούμε μια πόλη ακμάζουσα στους ρωμαϊκούς χρόνους, η οποία είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής, ελληνικής πόλης της περιοχής. Οι Στόβοι είναι από τα διάσημα αρχαιολογικά τοπωνύμια της γείτονος χώρας, που επισκέπτονται τουρίστες, λόγιοι και επιστήμονες.
Οι Στόβοι, που βρίσκονταν στη πάλαι ποτέ Παιονία, είχαν τα χαρακτηριστικά μιας αναπτυγμένης ελληνικής πόλης της μακεδονικής γης, όπως ακριβώς και η Ηράκλεια (Μοναστήρι).
Ο πολιτισμός της διαφαίνεται, εκτός των άλλων, και από τα ερείπια που ανακαλύφθηκαν τα οποία της προσδίδουν το μεγαλείο μιας χαμένης αρχαίας εποχής. Ναοί, βαπτιστήριο, λουτρά, μαρμάρινο θέατρο, κοιμητήριο, μαρμαρόστρωτοι οδοί κλπ.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης αυτής ήταν και είναι, αυτό που ξαφνιάζει τους ‘ειδικούς’η κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας ή καλύτερα η μοναδικότητά της.
Ακόμη και τα λατινικά ονόματα των ρωμαίων κατοίκων αναγράφονται με ελληνικά γράμματα.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανήκε σε πολλές αυτοκρατορίες στην ιστορία της (όπως στη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, την οθωμανική και, πιο πρόσφατα, τη γιουγκοσλαβική) και κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991. Τα Σκόπια, με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσά της. Παρά την ηλικία της, η πόλη μοιάζει αρκετά σύγχρονη, αφού ένας δυνατός σεισμός το 1963 κατέστρεψε το 75% των κτιρίων της. Επί χρόνια, τα Σκόπια ήταν μοιρασμένα μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, οι οποίοι συνεχίζουν να επισκέπτονται το εντυπωσιακό παλιό παζάρι, μία από τις μεγαλύτερες αγορές των Βαλκανίων.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, λίγη ξεκούραση, και φύγαμε για μια πρώτη γνωριμία με την πανέμορφη πόλη και δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο (Παλιό αρχοντικό. Ένα από τα καλύτερα της πόλης!).

Σάββατο 03/16

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, αναχωρούμε για το όρος Βόντνο για να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα.

Ο ναός του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα ανεγέρθηκε από τον Αλέξη Κομνηνό το 1164, κατά τη βυζαντινή κυριαρχία της Μακεδονίας που περιήλθε στη δυναστεία των Κομνηνών.
Στην είσοδο υπάρχει η εξής επιγραφή: «Εκαλλιεργήθη ο Ναός του Αγίου και Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος εκ Συνδρομής Κύρου Αλεξίου Κομνηνού και Υιού της Πορφυρογέννητης Κυράς Θεοδώρας Μηνί Σεπτεμβρίω του Ετους… (1164) Ηγουμένου Ιωαννικίου».

Οι νωπογραφίες της εκκλησίας είναι εξαιρετικά δείγματα της βυζαντινής τέχνης της Κομνήνειας περιόδου και είναι παρόμοιες με τις νωπογραφίες στην μονή Λατόμου (Όσιος Δαβίδ) στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι οι ζωηρές χειρονομίες και κινήσεις και η απόδοση του πάθους, της έντασης και της οδύνης στα πρόσωπα. Πιο γνωστή είναι η τοιχογραφία που απεικονίζει τον Επιτάφειο Θρήνο. Κατά τη διάρκεια διαφόρων προσπαθειών αποκατάστασης, το μεγαλύτερο μέρος των τοιχογραφιών ξαναζωγραφίστηκε με τρόπο εσφαλμένο και τελικά το 1923, στη διάρκεια νέων εργασιών καθαρισμού και συντήρησης των τοιχογραφιών της εκκλησίας αποκαταστάθηκαν ορισμένες από τις αυθεντικές τοιχογραφίες του 12ου.

Επιστρέφουμε στο κέντρο της πόλης για να κάνουμε έναν όμορφο περίπατο με τα πόδια για να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη των Σκοπίων και να ξεναγηθούμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα.

Αρχίζουμε με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, θα επισκεφτούμε το σπίτι της μητέρας Τερέζας, θα περπατήσουμε στον κεντρικό πεζόδρομο, τη Γέφυρα των Καλλιτεχνών, Bridge of Art, την κεντρική πλατεία, την Αψίδα, την Εκκλησία του Αγίου Κλημέντου, τον Καθεδρικό Ναό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, την παλιά Πέτρινη Γέφυρα και θα περάσουμε στην παλιά πόλη.

Το δεύτερο και ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης είναι η πέτρινη γέφυρα των Σκοπίων. Θεωρείται το σύμβολο της πόλης. Κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και έχει μήκος 214 μέτρα, πλάτος 6 μέτρα και 12 καμάρες. Η πέτρινη γέφυρα συνδέει το νέο κέντρο με την παλιά πόλη, περνώντας πάνω από τον ποταμό Vardar (Αξιό Ποταμό).

Θα επισκεφτούμε την εκκλησία του Σωτήρος και φυσικά θα έχουμε πολύ χρόνο να εξερευνήσουμε τα πάρα πολλά μαγαζάκια, στην Παλιά Αγορά, Old Bazaar.

Ένα διαφορετικός κόσμος ξεδιπλώνεται στο παλιό παζάρι των Σκοπίων. Εδώ θα συναντήσεις τον πραγματικό χαρακτήρα της πόλης. Τον αληθινό, τον καθημερινό. Το παλιό παζάρι, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παζάρι στα Βαλκάνια μετά από αυτό της Κωνσταντινούπολης. Σίγουρα θα ανακαλύψεις και εσύ εκεί την ανατολίτικη γοητεία.Μπορείς εύκολα να χαθείς στο λαβύρινθο των στενών δρόμων, και να ανακαλύψεις πολλά διαμαντάκια εκεί για ψώνια και για φαγητό, όπως το bezisten (παλιά, σκεπαστή αγορά) ή το χαμάμ (δημόσιο λουτρό). Το παλιό παζάρι είναι τόσο αντίθετο με την υπόλοιπη πόλη και το πολύβουο νέο κέντρο της. Αισθάνεσαι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος εδώ. Σαν να έχεις χαθεί στον περασμένο αιώνα. Μικρά κτίρια σε παλιό στιλ φιλοξενούν πολλά καταστήματα. Τεχνίτες, κουρεία ή μπαρ καιεστιατόρια που σερβίρουν τοπικό φαγητό. Μπορείς εύκολα να ξοδέψεις μερικές ώρες εδώ, να περιπλανηθείς και να απολαύσεις νόστιμα τοπικά πιάτα.

Ακολούθως θα επισκεφτούμε το φρούριο των Σκοπίων, χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της πόλης με θέα τον ποταμό Βαρδάρη.

Η βόλτα μας θα τελειώσει ανεβαίνοντας με το τελεφερίκ, στο όρος Βόντνο, προαιρετικά (120 MDK περίπου 2€ με επιστροφή), που βρίσκεται ο Τεράστιος Σταυρός (φωτίζεται τη νύχτα και φαίνεται από παντού). Ο Millennium Cross στήθηκε για να θυμίζει τα 2000 χρόνια της Χριστιανοσύνης. Η θέα από εκεί ψηλά είναι καταπληκτική!

Κυριακή 04/06

Αφού πάρουμε το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για το φαράγγι Μάτκα. Matka Canyon. Εδώ πρόκειται για ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς, γι’ αυτό το λόγο προστατεύεται από την UNESCO. Το διασχίζει ο ποταμός Treska και δημιουργεί αρκετές λίμνες με μεγάλο βάθος. Αναφέρεται  ως ένα από τα 77 κορυφαία φυσικά αξιοθέατα στον κόσμο.

Το φαράγγι Μάτκα και το σπήλαιο Βρέλο, αποτελεί έναν φυσικό θησαυρό που δεν έχει ανακαλυφθεί πλήρως. Μπορεί η λίμνη Μάτκα να είναι τεχνητή, αποτέλεσμα του φράγματος που χτίστηκε το 1938, αλλά δεν υπάρχει τίποτα το τεχνητό όσων αφορά τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Δεν είναι καθόλου παράξενο ότι είχε επιλεχθεί κατά την πρώτη φάση από τον διεθνή διαγωνισμό new7wonders of nature, τα νέα επτά θαύματα της φύσης.

Το σπήλαιο Βρέλο είναι ένα από τα βαθύτερα, υποθαλάσσια σπήλαια στον κόσμο. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές βάθος αλλά κάθε δύτης που προσπαθεί να το ανακαλύψει απλά καταγράφει ένα νέο ρεκόρ.

Το 2016 ο Πολωνός δύτης Poland Krzysztof Starnawski έφτασε σε βάθος 230 μέτρων δηλώνοντας ότι το σπήλαιο είναι ακόμα πιο βαθύ, φέρνοντάς το στην 3η θέση στην Ευρώπη.

Με όσους επιθυμούν, θα επιβιβαστούμε σε ξύλινες βάρκες και αφού κάνουμε μια όμορφη βαρκάδα, θα καταλήξουμε στο σπήλαιο, όπου θα μας γίνει πλήρη ξενάγηση (500 MDK περίπου 8,50€).

Αφού επιστρέψουμε στην προβλήτα, θα έχουμε λίγο χρόνο να απολαύσουμε τη φύση, αλλά και έναν καφέ ή μια ζεστή σοκολάτα εντελώς διαφορετική από την συνηθισμένη!

Συνεχίζουμε για τη λίμνη Μάβροβο. Πριν όμως φτάσουμε θα κάνουμε μία στάση στην πόλη Τέτοβο για να δούμε το Τέμενος Σαρένα, το οποίο σημαίνει διακοσμημένο – χρωματιστό τέμενος στα Ελληνικά, τζαμί που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Πένα. Το ξεκίνημα της ανέγερσης έγινε το 1438 με χρηματοδότηση από τις αδελφές Hurshida και Mensure, όμως το τέμενος ξαναχτίστηκε – επεκτάθηκε το 1833 από τον Αμπντουραχμάν Πασά.

Αντίθετα με τις παραδοσιακές οθωμανικές διακοσμήσεις με κεραμικά πλακάκια τοίχου, το τέμενος Σαρένα έχει έντονες διακοσμήσεις με απεικονίσεις λουλουδιών. Περισσότερα από 30.000 αυγά χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί το χρώμα – στίλβωση της διακόσμησης. Άλλη μια σημαντική διαφορά μεταξύ του τεμένους αυτού και των υπόλοιπων οθωμανικών τζαμιών είναι ότι δεν έχει εξωτερικό θόλο/τρούλο.

Στη συνέχεια θα καταλήξουμε στην λίμνη του Μαύροβο (Μαύρος Αγρός), ένα χωριό και τουριστικό θέρετρο στην ορεινή περιοχή της ΒΔ ΠΓΔΜ. Είναι τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εξαιτίας του χιονοδρομικού κέντρου Ζάρε Λαζαρέφσκι, του εθνικού πάρκου και της τεχνητής λίμνης. Μια περιοχή με πολλές φυσικές ομορφιές.

Ψηλά βουνά, καταγάλανος ουρανός, άσπρα σπίτια μέσα στο δάσος και όλα αυτά να καθρεφτίζονται με ακρίβεια στο νερό της τεχνητής λίμνης.

Θα δούμε την εκκλησία που “αρνείται” να βυθιστεί…

Κάποτε ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού, όπου οι πιστοί πήγαιναν να προσκυνήσουν. Σήμερα είναι βυθισμένη στο νερό και εμφανίζεται ανάλογα με τη στάθμη της λίμνης. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο πάνω στη λίμνη.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.

Δευτέρα 05/06

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για το χωριό Δεμίρ Καπιά. Εδώ βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα Οινοποιεία. Το έχει δημιουργήσει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς το 1928 και το αφιέρωσε στην σύζυγό του Μαρία. Γιαυτό και μέχρι σήμερα φέρει το όνομα Queen Maria.
Θα ξεναγηθούμε στο οινοποιείο και θα μάθουμε για την ιστορία του!

Μπορούμε αν θέλουμε να αγοράσουμε και κάποια κρασιά.

Συνεχίζουμε για τα σύνορα και με τις απαραίτητες στάσεις, άφιξη στην Αθήνα το βραδάκι.

Συμμετοχή μέλους: 230€
Περιορισμένος αριθμός μονόκλινων. +70€

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
– Όλες οι μεταφορές μας με πούλμαν
– Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
– 3 διαν/σεις στο Hotel Doa 4* στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, Old Bazaar, σε απόσταση 650μ. από την Πέτρινη Γέφυρα,. https://hoteldoa.mk/
– Πρωινό σε μπουφέ
– 1 Δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο, παλιό αρχοντικό. Ένα από τα καλύτερα της πόλης!
– 1 Γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα πάνω στη λίμνη Μαύροβο

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
Ποτά, βαρκάδα στο φαράγκι Μάτκα και είσοδος στο σπήλαιο Βρέλο, το τελεφερίκ για τον Millennioum Cross, είσοδοι σε τυχόν μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους, και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.

* Για κράτηση, απαιτείται προκαταβολή 80€

** Οι συμμετέχοντες πρέπει να τακτοποιήσουν την κράτησή τους με εξόφληση το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 17/05/23

*** Για την καλύτερη διοργάνωση της εξόρμησής μας, σας παρακαλούμε πραγματοποιήστε έγκαιρα την εγγραφή σας εξοφλώντας το αντίστοιχο αντίτιμο.

**** Πολιτική συμμετοχής σε δραστηριότητα

***** Για καταθέσεις από άλλες τράπεζες, το κόστος εμβάσματος επιβαρύνει αποκλειστικά τον καταθέτη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

– Ταυτότητα (μηχανογραφημένη) με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο, απαραίτητα.

Meidanis Travel Agency

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ
στο τηλέφωνο 6957831931
στο e–mail: filoiperiigites@gmail.com
με μήνυμα στη σελίδα μας στο FB και το IG
ή συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω:Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις, Δραστηριότητες

Αρέσει σε %d bloggers: