Κυριακή των Βαΐων στην έξοδο του Μεσολογγίου, τα Ιβάρια και τη «Μικρή Βενετιά».

1681011000

  days

  hours  minutes  seconds

until

Ο Σύλλογος Φίλων Περιηγητών διοργανώνει για τα μέλη του, την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου, ημερήσια εκδρομή στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό. Έξοδος του Μεσολογγίου, περίπατος και ξενάγηση στα αξιοθέατα του Αιτωλικού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Την Κυριακή 09/04 αναχωρούμε νωρίς το πρωί, από τα γνωστά σημεία, μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρίου, για το ηρωικό Μεσολόγγι.

Σήμερα σε αυτή την «Ηρωική Πόλη» λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις προς τιμήν των ηρώων της εξόδου του Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.
Η ηρωική έξοδος από το Μεσολόγγι αναφέρεται, στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί, λόγω εξάντλησης των τροφίμων.

Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις εορτασμού της εξόδου των Μεσολογγιτών, με την μεγάλη πομπή που διασχίζει την πόλη για να καταλήξει στον Κήπο των Ηρώων όπου είναι θαμμένοι οι πεσόντες της πολιορκίας. Οι συμμετέχοντες στην πομπή ντύνονται με παραδοσιακές στολές και συνοδεύουν την εικόνα της εξόδου, αναπαριστώντας την πομπή των Μεσολογγιτών προς την ελευθερία ή τον θάνατο.

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 197ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΈΝΩΝ έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ  9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

6.30 π.μ. Εωθινό, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

7.00 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος

10.40 π.μ. Άφιξη και υποδοχή της Α.Ε. Κατερίνας Σακελλαροπούλου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Η Έξοδος του Μεσολογγίου, πίνακας του Θ. Βρυζάκη

10.45 π.μ. Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου  Αιτωλίας και Ακαρνανίας
κ.κ. Δαμασκηνού.

11.00 π.μ. Εκκίνηση πομπής από τον Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων

Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς

Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων από την Α.Ε  Κατερίνα Σακελλαροπούλου  Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης

Το Μοιρολόι  «Να ζει το Μεσολόγγι» από την κα Vivian Douglas υψίφωνο

Συμμετέχει τμήμα της  χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

2.00 μ.μ. Μεταφορά των Ιερών κειμηλίων από τον Κήπο των Ηρώων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής μπάντας του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών»

2.10 μ.μ. Επίδειξη από Αεροσκάφος F16 της ΟΜΑΔΑΣ ΖΕΥΣ

2.30 μ.μ. Επίσημο γεύμα από τον Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

(Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

6.00μ.μ. Τρισάγιο στη ΝΤΑΠΙΑ ΛΟΥΝΕΤΑ, εκεί όπου διαδραματίστηκε η κορύφωση της μεγάλης ΘΥΣΙΑΣ

Κατάθεση  στεφάνων

Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο Αη-Συμιός»-Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Χώρος Εκδήλωσης: Ντάπια Λουνέτα, αύλειος χώρος Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου

7.00 μ.μ. Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας & Τέχνης

Υποστολή της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη

Τελετάρχης της Πομπής ορίστηκε ο κ. Ασημάκης Γιώτης, Δ/ντής 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου «ΠΑΛΑΜΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ»


Ιερά Πόλη Μεσολογγίου 10 – 03 – 2023
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΡΟΣ

Νωρίς το απογευματάκι, θα πάμε να δούμε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της περιοχής του Μεσολογγίου. Τα ιβάρια και τις πελάδες, τα οποία δε θα μπορούσαν να έχουν σχέση με κάτι άλλο, παρά με το ψάρεμα.
Τα ιβάρια είναι περιφράξεις μέσα στη λιμνοθάλασσα, οι οποίες ενοικιάζονται από το δήμο και είναι εκεί όπου παγιδεύονται τα ψάρια και μια απόχη αρκεί για να βγάλεις δεκάδες κιλά, μέσα σε λίγα λεπτά. Οι πελάδες, από την άλλη, είναι τα ξύλινα σπιτάκια που μοιάζουν να επιπλέουν με ένα μυστήριο τρόπο πάνω στο νερό. Χρησιμοποιούνται ως «καταφύγιο» ξεκούρασης για τους ψαράδες ώστε να ζουν κοντά στα ιβάρια τους.

Στη συνέχεια περνώντας από την παλαιά Εθνική οδό Μεσολογγίου – Αιτωλικού θα αντικρύσουμε ένα σπάνιο θέαμα: τεράστιοι λόφοι απο αλάτι, ύψους έως και 15 μέτρων απλώνονται στις εγκαταστάσεις των αλυκών Μεσολογγίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, την αλυκή Μεσολογγίου (γνωστή στους ντόπιους και ως “Άσπρη” αλυκή) ικανή να παράγει το 50-80% (αναλόγως της χρονιάς) του αλατιού που παράγεται στην Ελλάδα. 

Αμέσως μετά φτάνουμε στο Αιτωλικό.
Η «μικρή Βενετία», όπως αποκαλείται, είναι χτισμένη πάνω σε μια νησίδα, ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Αιτωλικού και Μεσολογγίου, ενώ συνδέεται με την ξηρά στο ανατολικό και δυτικό της μέρος με δύο λίθινα γεφύρια, που εξασφαλίζουν την πρόσβαση τόσο των οχημάτων όσο και των πεζών.

Συνεχίζουμε με περίπατο στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια και ξανάγηση στο κέντρο αυτής της πανέμορφης κωμόπολης, με τη συνοδεία Περιβαλλοντολόγου και Αγιογράφου.

Θα επισκεφτούμε τον αρχαιότερο ναό του νησιού, αυτόν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στον οποίο έλαβαν χώρα οι πρώτες εθνοσυνελεύσεις των αντιπροσώπων της Ρούμελης και πραγματοποιήθηκε η δίκη του Γ. Καραϊσκάκη, την 1η Απριλίου 1824. Στον ναό φυλάσσονται Ιερά Κειμήλια, όπως η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, ο Επιτάφιος, που είναι έργο του ΙΕ΄ αιώνα μ.Χ. και το ξυλόγλυπτο Τέμπλο της Παναγίας.

Συνεχίζουμε με τον Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που βρίσκεται επίσης στο κέντρο του Αιτωλικού. Αποτελεί τον πολιούχο του νησιού από το 1610 και πανηγυρίζει την 8η Νοεμβρίου. Εντός του ναού βρίσκεται και το ιστορικό πηγάδι, το «θαύμα» της 8ης Νοεμβρίου του 1823. Στον περίβολο του ναού των Ταξιαρχών βρίσκεται ο τάφος της Κυρά-Βασιλικής, γυναίκας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το Λαογραφικό Μουσείο του Αιτωλικού. Μέσα στο μουσείο το οποίο είναι ειδικά διαμορφωμένο θα δει κανείς αντικείμενα μιας άλλης εποχής από ένα μέσο αστικό σπίτι, πως ζούσαν εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της περιοχής.

Τέλος θα κατευθυνθούμε στο λιμανάκι του Αιτωλικού, έναν πραγματικά επίγειο παράδεισο, ένα «Εθνικό Πάρκο Υδρόβιων Πτηνών και Υδροβιότοπων Αιτωλικού», δημιούργημα εθελοντών με μεράκι που αγαπούν τον τόπο τους!

Θα ενημερωθούμε για θέματα περιβάλλοντος, ορνιθοπαρατήρησης, υδρόβιων πτηνών, υδροβιότοπων και θα δούμε από κοντά σπάνια ήδη.

Φέτος ετοιμάζεται και το «Καΐκι Μουσείο» το οποίο θα έχουμε την τιμή να είμαστε οι πρώτοι που θα επισκεφτούμε.

Αναχώρηση το απόγευμα και άφιξη στην Αθήνα νωρίς το βραδάκι

Πληροφορίες Συμμετοχής:

Συμμετοχή μέλους: 25€.

* Για την καλύτερη διοργάνωση της εξόρμησής μας, σας παρακαλούμε πραγματοποιήστε έγκαιρα την εγγραφή σας εξοφλώντας το αντίστοιχο αντίτιμο, το αργότερο έως 31/3.

** Πολιτική συμμετοχής σε δραστηριότητα

*** Για καταθέσεις από άλλες τράπεζες, το κόστος εμβάσματος επιβαρύνει αποκλειστικά τον καταθέτη.

Meidanis Travel Agency

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ
στο τηλέφωνο: 6957831931
με μήνυμα στη σελίδα μας στο FB και το IG
ή συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

Πηγές: ikivotos.gr, www.aixmi-news.gr,Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις, Δραστηριότητες

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: