Πάσχα με τους Φίλους Περιηγητές! Ανακαλύπτουμε τα μυστικά των θρύλων της Ηπείρου και τους κρυμμένους θησαυρούς της Β.Ηπείρου.

1681448400

  days

  hours  minutes  seconds

until

Ο Σύλλογος Φίλων Περιηγητών διοργανώνει για τα μέλη και τους φίλους του, 5ήμερη Πασχαλινή Εκδρομή, 14-18/04/23,  Αμφιλοχία – Γιάννενα – Λίµνη Παµβώτιδα – Άγιοι Σαράντα – Αργυρόκαστρο – Κόνιτσα

Τι να είναι αυτό που κάνει την εκδροµή μας διαφορετική;

Επιτάφιος στη Μητρόπολη – «Αντάμωμα» – Ανάσταση στους Αγίους Αναργύρους εντός του Κάστρου – Πασχαλινό Γλέντι στο Νησί της ΚυραΦροσύνης – Αμφιλοχία – Γιάννενα – Κέρινα Οµοιώµατα (Παύλος Βρέλλης) – Σπήλαιο Περάµατος – Λίµνη Παµβώτιδα – Κάστρο – Άγιοι Σαράντα – Αρχαιολογικός χώρος Βουθρωτού – Αργυρόκαστρο – Δερβιτσάνη – Σπίτι Αγίου Παϊσίου – Κόνιτσα – Ι.Μονή Μολυβδοσκέπαστης

Μόνο με τους Φίλους Περιηγητές!!

Πρόγραμμα εκδρομής:

Μ. Παρασκευή 14/04

Αναχωρούμε από τα γνωστά σημεία νωρίς το πρωί, µέσω της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και με την απαραίτητη στάση για καφέ, φτάνουμε την Αμφιλοχία. Μικρή παραθαλάσσια που βρίσκεται στο μυχό του Αμβρακικού κόλπου. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε δύο λόφους που στο νότιο μέρος συγκλίνουν μεταξύ τους και σχηματίζουν ορθή γωνία. Μέχρι το 1907 ήταν γνωστή σαν «Καρβασαράς», απ’ το Τούρκικο Καραβάν-Σεράι που σημαίνει σταθμός Καραβανιών. Πράγματι κατά την Τουρκοκρατία στην Αμφιλοχία διανυκτέρευαν όλοι όσοι ταξίδευαν από και προς την Ήπειρο. Χρόνος ελεύθερος για βολτούλα, φωτογραφίες και προαιρετικά το μεσημεριανό μας φαγητό.

Αφήνοντας πίσω µας την Αµφιλοχία και την Άρτα, άφιξη στα Γιάννενα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο µας. Λίγη ξεκούραση και αναχωρούμε για τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, για την ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου και τέλος το αντάμωμα.

Το «αντάμωμα» των επιταφίων είναι ένα έθιμο που οι απαρχές του χάνονται στα βάθη των αιώνων: Όλοι οι επιτάφιοι των ενοριών συγκεντρώνονται στην Κεντρική Πλατεία ενώ τελευταίος καταφθάνει ο επιτάφιος της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Ο κόσμος ακολουθεί με ανάμενα πένθιμα κεριά, σε μια τεράστια πομπή, όπου το μόνο που ακούγεται είναι τα πένθιμα εμβατήρια της στρατιωτικής μπάντας….

Μ. Σάββατο 15/04

Πρωινό και αναχώρηση για ένα ασυνήθιστο κόσµο, διαφορετικό, γεµάτο χρώµατα, εικόνες και µυστήριο. Το Σπήλαιο Περάµατος, που δηµιουργήθηκε πριν από ενάµισι εκατοµµύρια χρόνια και είναι ένα από τα µεγαλύτερα των Βαλκανίων.

Συνεχίζουμε για την Ιερά Μονή Μολυβδοσκέπαστης. Το όνομα της Μονής προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που, αντί για κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες,  σκέπαζαν το καθολικό της παλιότερα. Το μοναστήρι, κατά την παράδοση, ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κων/νο Πωγωνάτο. Τον Ιούλιο του 1943 η μονή βομβαρδίστηκε από τους Ναζί, κάηκαν τα κελιά και η τραπεζαρία και λεηλατήθηκε το καθολικό της. Το σημερινό μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης διατηρεί τη φρουριακή του όψη, έχει ανακαινισμένα κελιά, δύο καμπαναριά και ωραίο κήπο. Το καθολικό της είναι βυζαντινού ρυθμού, με ψηλό τρούλο και  καλοδιατηρημένες αγιογραφίες του 13ου – 18ου αιώνα, ενώ στη δυτική πλευρά του νάρθηκα υπάρχουν τοιχογραφίες, που απεικονίζουν τον Κωνσταντίνο Πωγωνάτο και τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο.

Επόμενη μας στάση το πασίγνωστο Γεφύρι της Κόνιτσας. Πάνω στον Αώο, σύμβολο της πόλης. Το γεφύρι έγινε από τον Πυρσογιαννίτη Ζιώγα Φρόντζο και η κατασκευή του κράτησε 48 χρόνια (1823 – 1871). Στη μέση ακριβώς του γεφυριού υπάρχει καμπανάκι που προειδοποιούσε τους περαστικούς για τη δύναμη και την ένταση του αέρα..!

Και πάμε για να περπατήσουμε την  Κόνιτσα. Η γοητευτική κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα κι έχει θέα την πεδιάδα της Κόνιτσας, όπου συναντώνται τρεις ποταμοί: Βοϊδομάτης, Αώος και Σαραντάπορος. Στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας, ανάμεσα στις κεραμοσκεπές, ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Νικολάου, με τις ρίζες του να φτάνουν στην τουρκοκρατία. Ολόκληρη η πόλη όμως συντίθεται από την αρμονική συνύπαρξη παραδοσιακών πέτρινων κτισμάτων, παλιών αρχοντικών, πλακόστρωτων στενών, εκκλησιών και μοναστηριών που δίνουν το δικό τους στίγμα σε όλη την περιοχή. Στη δεξιά πλευρά της, ο ποταμός Αώος βάζει τη δική του «σφραγίδα». Αφού προσκυνήσουμε το σπίτι όπου έζησε τα νεανικά του χρόνια ο Άγιος Παίσιος θα θαυμάσουμε αρχοντικά που βρίσκονται στην Ανω Κόνιτσα, όπως το πατρικό της Χάμκως, της μητέρας του Αλή Πασά, που έχει ανακαινιστεί και το αρχοντικό της οικογένειας Σίσκο, του Χουσεΐν Μπέη.

Επιστροφή στα Γιάννενα.

Το βράδυ αναχώρηση για τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Κάστρου – Ιτς Καλέ για την τελετή της Αναστάσεως!

Κυριακή του Πάσχα 16/04

Πρωινό και επίσκεψη στο νησάκι των Ιωαννίνων, με το σπίτι-μουσείο του Αλή Πασά, πολλά παραδοσιακά σπίτια, και μαγαζάκια που μπορούμε να κάνουμε τα ψώνια μας.

Συνεχίζουμε για το Πατροπαράδοτο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα, το σουβλιστό αρνί με χορό και τραγούδι!

Δευτέρα του Πάσχα 17/04

Πρωινό και αναχώρηση για το νέο συνοριακό φυλάκιο Μαυροματίου, περνώντας από Ηγουμενίτσα και Σαγιάδα. Άφιξη στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Τελωνειακός έλεγχος – διατυπώσεις. Σε μικρή απόσταση από τα Σύνορα φτάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού. Θα επισκεφτούµε την αρχαία πόλη που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO, σε Μνηµείο Παγκόσµιας
Πολιτιστικής Κληρονοµιάς.

Συνεχίζουμε για τα Ξαμίλια. Δίπλα η λιμνοθάλασσα είναι μοναδική. Συνεχίζουμε προς τα παράλια του Ιονίου, απέναντι από την Κέρκυρα, στους Αγίους Σαράντα. Άφιξη στην πολύβουη παραθαλάσσια πόλη με το πλήθος των ξενοδοχείων αλλά και την ωραία παραλία και πεζόδρομο. Χρόνος για περίπατο, καφεδάκι και προσκύνημα στον Άγιο Χαράλαμπο.

Συνεχίζουμε για την πόλη του Αργυροκάστρου. Η  πόλη – προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αλβανίας, έδρα της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου (1914).

Το ιστορικό κέντρο του Αργυροκάστρου αποτελεί από το 2005 Μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και μαζί με τα αναρίθμητα σπίτια από πέτρα, συνθέτουν ένα πλούσιο “ψηφιδωτό”,  που μαρτυρεί την πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όσοι κατοίκησαν την περιοχή, στο πέρασμα των αιώνων.

“Κρεμασμένη” από έναν βράχο, στις πλαγιές της Κοιλάδας του Δρίνου, η μοναδική αρχιτεκτονική του Αργυροκάστρου “δένει” αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς τα παραδοσιακά σπίτια του είναι φτιαγμένα από πέτρα, σαν να πρόκειται για φυσική συνέχεια του τοπίου. Eντυπωσιακός ο Ναός της Αναστάσεως που εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2017 από τον Επίσκοπο Αναστάσιο δίπλα στο Ελληνικό Σχολείο.

Αναχωρούμε για επιστροφή με στάση για γεύμα, προαιρετικά, σε ένα από τα χωριά της Δερόπολης.

Εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα δεροπολίτικα χωριά, η Δερβιτσάνη μέχρι και σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο και το πολυπληθέστερο ελληνικό χωριό. Το μόνο χωριό που διατηρεί ακόμη άσβεστη τη φλόγα της δυναμικής ελληνικής παρουσίας στην πολύπαθη Βόρειο Ήπειρο.

Σε μικρή απόσταση από τα σύνορα περνάμε από το χωριό Βουλιαράτες, όπου βρίσκεται το Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του 1940 – 41 και συνεχίζουμε για Σύνορα της Κακαβιάς και φτάνουμε στα Γιάννενα. 

Τρίτη του Πάσχα 18/04

Πλούσιο πρωινό και ξεκινάει η ηµέρα µας με επίσκεψη στο κάστρο, αξιοθέατο μεγάλης ιστορικής σημασίας, αποτελείται από τέσσερα τμήματα: τον εξωτερικό περίβολο, τη Β.Δ. ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, τη Ν.Α. ακρόπολη με το Ιτς Καλέ και την παλιά πόλη των Ιωαννίνων, την Καστροπολιτεία.
Μέσα στα τείχη εκτείνεται σε 200 στρέμματα περίπου και η περίμετρός του είναι 2.000 μέτρα.

Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο µουσείο κέρινων οµοιωµάτων Παύλου Βρέλλη. Το µεγαλύτερο και σπουδαιότερο µουσείο κέρινων οµοιωµάτων στην Ελλάδα αλλά και ένα από τα µεγαλύτερα στον κόσµο, που «µιλάνε» για την ιστορία της Ηπείρου.

Αναχώρηση νωρίς το απόγευμα μέσω γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και με τις απαραίτητες στάσεις άφιξη στην Αθήνα το βραδάκι.

Συμμετοχή μέλους: 300€
Περιορισμένος αριθμός μονόκλινων. +90€

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

– Όλες οι μεταφορές μας με πούλμαν
– Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
– 4 διαν/σεις στο ξενοδοχείο Βυζάντιο, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.
– Πρωινό σε μπουφέ
– 1 δείπνο
– Πασχαλινό γεύμα
– Λαμπάδα και τσουρέκι δώρο του Συλλόγου μας
– Καραβάκι Γιάννενα-Νησάκι με επιστροφή δώρο του Συλλόγου μας

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
Φαγητό, ποτά, ο φόρος διαμονής 1,50€ ανά δωμάτιο/ανά διανυκτέρευση, είσοδοι σε τυχόν μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους, και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.

* Για κράτηση, απαιτείται προκαταβολή 100€

** Οι συμμετέχοντες πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους με εξόφληση το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 30/03/23

*** Για την καλύτερη διοργάνωση της εξόρμησής μας, σας παρακαλούμε πραγματοποιήστε έγκαιρα την εγγραφή σας εξοφλώντας το αντίστοιχο αντίτιμο.

**** Πολιτική συμμετοχής σε δραστηριότητα

***** Για καταθέσεις από άλλες τράπεζες, το κόστος εμβάσματος επιβαρύνει αποκλειστικά τον καταθέτη.
****** Κατά την εκτέλεση της εκδρομής ο αρχηγός διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει μέρος ή το σύνολο αυτής, εάν κρίνει ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των εκδρομέων και εξυπηρετεί την καλύτερη εκτέλεση του γενικότερου προγράμματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

– Ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Meidanis Travel Agency

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ
στο τηλέφωνο 6957831931
στο e–mail: filoiperiigites@gmail.com
με μήνυμα στη σελίδα μας στο FB και το IG
ή συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω:Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις, Δραστηριότητες

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: