Απόκριες με τους Φίλους Περιηγητές! «Γενίτσαροι & Μπούλες», «Φανοί», «Βυζαντινή Οχρίδα»

1677214800

  days

  hours  minutes  seconds

until

Ο Σύλλογος Φίλων Περιηγητών διοργανώνει για τα μέλη του 4ήμερη Αποκριάτικη Εκδρομή, 24-27/02/23, «Γενίτσαροι & Μπούλες», «Φανοί», «Βυζαντινή Οχρίδα» και τέλος «Τσιπουροκατάνυξη»

Πρόγραμμα εκδρομής:

Παρασκευή 24/02: 

Αναχωρούμε από τα γνωστά μέρη νωρίς το πρωί. Μετά τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις, φτάνουμε στη Βέροια. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, λίγη ξεκούραση και φύγαμε για πεζή ξενάγηση της “άγνωστης” Βέροιας.

Θα ξεκινήσουμε την περιπλάνησή μας από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, το σημείο στο οποίο δύο φορές κήρυξε, το 54 μ.Χ., τη νέα χριστιανική πίστη o Απόστολος των Εθνών. Θα προχωρήσουμε προς τα Δίδυμα Λουτρά (Χαμάμ) και την Εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα επιβλητικά αρχοντικά, θα περάσουμε από την Παλιά Μητρόπολη (11ος αι.). Βλέποντας την ελληνιστική συνοικία “Κυριώτισσα” με τις παλιές πέτρινες κατοικίες, κτισμένες η μια πλάι στην άλλη, που μαρτυρούν μια σπάνια αρχιτεκτονική ομορφιά, θα βρεθούμε στην Εκκλησία του Χριστού (14 αι.) το γνωστότερο βυζαντινό μνημείο της πόλης.

Σάββατο 25/02:

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, αναχωρούμε για τη Λίμνη Οχρίδας. Πρώτος μας σταθμός το τελωνείο Νίκης όπου και οι απαραίτητες διατυπώσεις για να εισέλθουμε στη χώρα των Σκοπίων (Απαραίτητα διαβατηρίο σε ισχύ ή ταυτότητα νέου τύπου). Στη συνέχεια και αφού περάσουμε την πόλη Μπίτολα, θα οδηγηθούμε στη γραφική πόλη της Οχρίδας, που βρίσκεται στην όχθη της ομώνυμης λίμνης. Θα περιηγηθούμε στα γραφικά στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τα παλιά αρχοντικά και τις Βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Κλήμεντα και της Αγίας Σοφίας. Το μεγαλοπρεπές άγαλμα των αδερφών Κυρίλλου και Μεθοδίου των Θεσσαλονικέων, το Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο, τα παλιά αρχοντικά και το κάστρο της πόλης. Φτάνοντας στη πάνω πλευρά της πόλης θα έχουμε μια πανοραμική θέα της περιοχής. Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε στις όχθες της Λίμνης όπου υπάρχουν όμορφα εστιατόρια για το γεύμα μας, προαιρετικά. Ελεύθερος χρόνος για τα τελευταία μας ψώνια στην τοπική αγορά με τα είδη λαϊκής τέχνης και κεραμικής και αναχώρηση για την Μπίτολα, το παλιό Μοναστήριον ή αλλιώς η πόλη των προξενείων – αφού φιλοξενούσε 12 πρεσβείες επί Τουρκοκρατίας, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της περιοχής, που είχε ιδρυθεί ως Ηράκλεια Λυγκηστίς στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας. Λίγος χρόνος για να γνωρίσουμε την πόλη και να πιούμε τον απογευματινό μας καφέ.
Επιστροφή μέσω του συνοριακού σταθμού της Νίκης στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

Κυριακή 26/02:

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για τη Νάουσα, όπου θα παρακολουθήσουμε τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, στο πιο φημισμένο έθιμο αποκριάς στην Ελλάδα.

Το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες είναι ένα παραδοσιακό δρώμενο στη Νάουσα την περίοδο της αποκριάς. Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι, τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας κατά ομάδες (μπουλούκια). 

Το πρόγραμμά τους την Κυριακή της Αποκριάς, έχει συνήθως κάπως έτσι:

  • Το πρωί γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού
  • Πριν το μεσημέρι, μαζεύονται στο δημαρχείο για να χορέψουν και να πάρουν την άδεια του δημάρχου για να χορέψουν στην πόλη
  • Συνεχίζουν με χορό στους δρόμους και
  • Το απόγευμα γίνεται το βγάλσιμο του προσώπου (μάσκας)

Και αφού νυχτώσει αναχωρούμε για την Κοζάνη.

Η κοζανίτικη Αποκριά δεν είναι κάποιο έθιμο που αναβιώνει τις ημέρες του εορταστικού δωδεκαημέρου. Πρόκειται για μια ζωντανή διονυσιακή γιορτή που επαναλαμβάνεται από τους κατοίκους της τους τελευταίους τρεις αιώνες. Πυρήνας αυτής της γιορτής είναι ο Φανός.

Όσα χρόνια κι αν πέρασαν, οθωμανική περίοδος, απελευθέρωση, πόλεμοι, πληθώρα δυσκολιών, όσο κι αν άλλαξε το αρχιτεκτονικό και χωροταξικό ανάγλυφο της πόλης -από τα αρχοντικά και τα χαμόσπιτα της εποχής έχουν μείνει ελάχιστα έως καθόλου στην πόλη για να θυμίζουν τον παλιό εαυτό της – η κοζανίτικη Αποκριά δεν άλλαξε, αλλά προσαρμόστηκε στο πνεύμα των καιρών, στο μέτρο των επιθυμιών και του πάθους των ανθρώπων. Το τραγούδι στο πολύ ιδιαίτερο κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα κυριαρχεί και για κάποιον που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος μπορεί και να σοκάρει.

Πιασμένοι χέρι χέρι, άντρες και γυναίκες γύρω από τη φωτιά λένε τραγούδια της λεβεντιάς, της αγάπης, τραγούδια του έρωτα, τραγούδια με έντονο το στοιχείο του αυτοσαρκασμού, της καθημερινής περιπέτειας των ανθρώπων αλλά και τραγούδια που οι γέροντες του Φανού λένε ότι «είναι μόνο για μεγάλους». Επαναλαμβάνουν με πάθος τα ρυθμικά τα λόγια του αρχιτραγουδιστή, όπως για παράδειγμα τις ιστορίες του παπά- Ραγκαβέλα.

Οι φανοί της Κοζάνης στηρίζονται στην αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων της, οι οποίοι τον ετοιμάζουν και πρωτοστατούν στο γλέντι με τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια ή τα λεγόμενα «ξινέτροπα ή τα σκωπτικά». Οι Φανοί σε όλη την πόλη ανάβουν κατά τις 8 το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς, κι αμέσως οι άνθρωποι της γειτονιάς ξεκινούν το τραγούδι.

Το κρασί ρέει άφθονο οι παραδοσιακές κοζανίτικες πίτες, τα γνωστά «κιχί», κυκλοφορούν παντού και ο κύκλος γύρω απ’ τη φωτιά μεγαλώνει. Μην διστάσετε να πιαστείτε χέρι χέρι στον κύκλο που σχηματίζεται αυθόρμητα γύρω από τη φωτιά και να επαναλαμβάνετε τα λόγια του αρχιτραγουδιστή. Τα υπόλοιπα θα’ρθουν μόνα τους. Είναι τόσο όμορφα δομημένη αυτή η αρχαιολατρική τελετή που δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί. Στο τέλος θα «συλλάβετε» τον εαυτό σας να τραγουδά με πάθος όχι μόνο τα τραγούδια του Φανού, ή τα σκωπτικά που διακωμωδούν άνδρες και γυναίκες αλλά και τα «σκληρά» με τα αθυρόστομα λόγια που λέγονται τα μεσάνυκτα. Αυτή εξάλλου είναι και η πιο χαρακτηριστική στιγμή σε όλη τη διάρκεια των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Κοζάνη.

Στα τραγούδια των Φανών κυρίαρχο ρόλο έχει ο κορυφαίος αρχιτραγουδιστής της γειτονιάς που ξέρει όλους τους στίχους των τραγουδιών, είναι καλλίφωνος και τα λέει ανάλογα με την περίσταση και το κέφι. Εάν βρεθείτε σε φανό με καλό αρχιτραγουδιστή, είναι σίγουρο ότι εκεί θα ξημερώσετε. Βέβαια να προσθέσουμε ότι τα σκωπτικά και «ξινέντροπα» τραγούδια της Αποκριάς δεν ακούγονται σε καμία άλλη γιορτή ή χαρούμενη περίσταση κατά τη διάρκεια του χρόνου πάρα μόνο στη διάρκεια του εορταστικού δωδεκαήμερου.

Σε ό,τι αφορά την καταγωγή του εθίμου, πολλοί μελετητές της λαογραφίας υποστηρίζουν την άμεση σύνδεσή του με τις αρχαίες διονυσιακές γιορτές, και τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Οι φανοί έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο και χιλιάδες επισκέπτες κυρίως νέοι και νέες, φθάνουν στην Κοζάνη έστω για μια φορά να τραγουδήσουν και να χορέψουν υπό τους ήχους των χάλκινων γύρω από τη φωτιά.

Δευτέρα 27/02:

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. θα αναχωρήσουμε μετά το πρωινό μας και θα κατευθυνθούμε προς το Βόλο με τις ψαροταβέρνες του, τα θαλασσινά του και τα τσιπουράδικα κατά μήκος του λιμανιού. Χρόνος ελεύθερος για «Τσιπουροκατάνυξη«!

Καλή Σαρακοστή να έχουμε, και καλή μας όρεξη.

Άφιξη στην Αθήνα το βραδάκι.

Συμμετοχή μέλους: €
Περιορισμένος αριθμός μονόκλινων. €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
– Όλες οι μεταφορές μας με πούλμαν
– Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
– 3 διαν/σεις στο ξενοδοχείο Βίλλα Ελιά, στην καρδιά της πόλης της Βέροιας.
– Πρωινό σε μπουφέ

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
Φαγητό, ποτά, ο φόρος διαμονής 1,50€ ανά δωμάτιο/ανά διανυκτέρευση, είσοδοι σε τυχόν μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους, και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.

* Για κράτηση, απαιτείται προκαταβολή 75€

** Οι συμμετέχοντες πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους με εξόφληση το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 09/02/23

*** Για την καλύτερη διοργάνωση της εξόρμησής μας, σας παρακαλούμε πραγματοποιήστε έγκαιρα την εγγραφή σας εξοφλώντας το αντίστοιχο αντίτιμο.

**** Πολιτική συμμετοχής σε δραστηριότητα

***** Για καταθέσεις από άλλες τράπεζες, το κόστος εμβάσματος επιβαρύνει αποκλειστικά τον καταθέτη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

– Ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο.

Meidanis Travel Agency

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ
στο τηλέφωνο 6957831931
στο e–mail: filoiperiigites@gmail.com
με μήνυμα στη σελίδα μας στο FB και το IG
ή συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω:Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις, Δραστηριότητες

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: