Θεοφάνεια με το Σύλλογο Φίλων Περιηγητών! Από την Αρχαία Τρίκκη και το Μύλο Ματσόπουλου, στο Βαρόσι και το Θερμοπόταμο!

1672981200

  days

  hours  minutes  seconds

until

Ο Σύλλογος Φίλων Περιηγητών διοργανώνει τα Θεοφάνεια για τα μέλη του 3ήμερη εκδρομή, 06-08/01/23,Τρίκαλα, Έδεσσα, Λουτρά Πόζαρ, Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, Όρμα.

Πρόγραμμα εκδρομής:

Παρασκευή 06/01: 

Αναχωρούμε από τα γνωστά μέρη νωρίς το πρωί. Μετά τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις, φτάνουμε στα Τρίκαλα.

Σήμερα στα Τρίκαλα επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα!

Η εορτή των Θεοφανείων συνήθως έχει ως εξής:
στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, μετά την ακολουθία του Όρθρου τελείται από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο η Θεία λειτουργία (από ώρα 9:00 π.μ.) και κατόπιν (ώρα 10:45 π.μ.) θα τελεσθεί  ο Μέγας Αγιασμός.
Μετά την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού (ώρα 11:30 π.μ.) Θα σχηματισθεί πομπή, η οποία θα κατευθυνθεί εις τον συνήθη τόπον δια την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
Μετά την κατάδυση η πομπή με τον ίδιο σχηματισμό θα επιστρέψει στο μητροπολιτικό ναό και θα γίνει η Απόλυσης.

Χρόνος ελεύθερος για βόλτα στην πόλη,

θα δούμε το Κουρσούμ Τζαμί, το μοναδικό έργο του μεγάλου Σινάν στον ελλαδικό χώρο, θα κάνουμε βόλτα στο Ληθαίο ποταμό με την μεταλλική γαλλική γέφυρα, τον πεζόδρομο, την παλιά γειτονιά και το φρούριο με το ρολόι σήμα κατατεθέν της πόλης.  

Ή θα επισκεφτούμε το βιομηχανικό πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου, εκεί όπου ανοίγει ξανά τις πύλες του ο «Μύλος των Ξωτικών», έτοιμος να μαγέψει και να συνεπάρει στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα του, τους μικρούς & μεγάλους επισκέπτες του.

Τέλος εννοείται προαιρετικά φαγητό σε κάποια από τις πολυάριθμες παραδοσιακές ταβέρνες στην Παλιά Πόλη!

Αναχωρούμε για την Έδεσσα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, διανυκτέρευση.

Σάββατο 07/01:

Πρωινό και αναχωρούμε με προορισμό τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Άγ.Αθανασίου, ένα από τα πιο φημισμένα ορεινά χωριά της Ελλάδας στους πρόποδες του Βόρρα (Καϊμακτσαλάν) με μοναδική Μακεδονική αρχιτεκτονική, θεωρείται η Αράχοβα του βορρά.
Διατειρηταίος οικισμός, ένα πανέμορφο τουριστικό
χωριό με κεραμοσκεπή κτήρια, που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Λιθόστρωτα σοκάκια µαγεύονται από τα πέτρινα κτίρια -δείγµατα της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής- όπως το παλιό
σχολείο.

Θαυμάστε τις πλαγιές του όρους Βόρα ή Καϊμακτσαλάν, καθώς και την πλούσια βλάστηση της περιοχής. Αναπνεύστε καθαρό βουνίσιο αέρα, που καθαρίζει το μυαλό και ξυπνάει τις αισθήσεις.

Ελεύθερος χρόνος για καφεδάκι και βόλτα στα σοκάκια του χωριού!

Συνεχίζουμε για τα Λουτρά Πόζαρ.
Μια εκδοχή για τη σημασία της ονομασίας «Πόζαρ» είναι «μετά το κάρβουνο» ενώ μια άλλη είναι «κάτω από τη φωτιά», που αποτελεί ένδειξη ότι υπήρχε μια παλαιότερη τοποθεσία του χωριού το οποίο κάηκε ή πυρπολήθηκε και έτσι οι κάτοικοι ονόμασαν Πόζαρ το νέο τους χωριό.

Φτάνουμε στα μαγευτικά λουτρά Πόζαρ, ένα σπα μέσα στη φύση. Τα ιαματικά νερά εισχωρούν στο έδαφος φτάνοντας σε μεγάλο βάθος, ζεσταίνονται, ανεβαίνουν ξανά στην επιφάνεια και στην πορεία τους εμπλουτίζονται με μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ένα όμορφο φαράγγι σχηματισμένο μέσα σε ένα μεγαλοπρεπές βουνό όπου μέσα του ρέει ο ποταμός «Τόπλιτσα» που στα σλάβικα αποδίδεται ως «Θερμοπόταμος» και πλέον ονομάζεται ποτάμι του Αγίου Νικολάου, δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.

Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να νιώσουμε τις ιδιότητες των ιαματικών νερών μπαίνοντας στις φυσικές πισίνες των λουτρών ή στις εσωτερικές πισίνες με τους τεχνητούς καταρράκτες στο «Αλεξάνδρειο» Υδροθεραπευτήριο και εν συνεχεία μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας σ’ έναν απόλυτα οργανωμένο χώρο.
Μην ξεχάσετε το μαγιό και την πετσέτα σας!

Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να προμηθευτούμε παραδοσιακά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς (μέλι, γλυκά του κουταλιού κτλ.) από την τοπική αγορά στην είσοδο της περιοχής.

Το μεσημεράκι θα επισκεφτούμε την Όρμα. Την Αρχόντισσα της Αλμωπίας!

Τόπος όμορφος, αυθεντικός και αναλλοίωτος στο χρόνο. Η περιήγηση στη Μακεδονία και συγκεκριμένα σε περιοχές πέριξ της γενέτειρας του μεγάλου στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρου, την αρχαία Πέλλα, δεν είναι απλώς απόδραση. Είναι το τοπίο, η πλούσια βλάστηση, τα νερά, οι ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Αυτούς θα συναντήσει κανείς όταν ο δρόμος τους, τους οδηγήσει σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αλμωπίας, την μικρή, αλλά ξεχωριστή Όρμα.

Είναι το μικρό ορεινό χωριό, το οποίο ο Μακεδόνας στρατηλάτης αγαπούσε πολύ, τόσο για τα κάστανα και τα κεράσια που παράγει η περιοχή, όσο και για το απόκοσμο δάσος της Όρμας, ή αλλιώς «Μαύρο Δάσος». 

Ελεύθερος χρόνος για φαγητό, προαιρετικά.

Κυριακή 08/01: 

Πρωινό και φύγαμε να γνωρίσουμε την γραφική πόλη της Έδεσσας.

Το όνομα της σημαίνει «Πύργος μέσα στο νερό» λόγω της παρουσίας του έντονου υγρού στοιχείου στην πόλη από τα αρχαία χρόνια. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να θαυμάσουμε τους ορμητικούς καταρράκτες και να βγάλουμε φωτογραφίες το μαγευτικό τοπίο. Εκεί όπου το πάρκο των καταρρακτών συναντά την άκρη του βράχου, ή όπως αλλιώς λέγεται «το φρύδι της πόλης», βρίσκεται σύμφωνα με τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Μενέλαο Λουντέμη, “το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό”. Το νερό των καταρρακτών προέρχεται από τις πηγές που τροφοδοτούνται από τα χιόνια του όρους Καϊμάκτσαλαν (ή Βόρας).

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε για ένα περίπατο στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι και επίσκεψη στο Μουσείο Νερού ή το Μύλο των Γεύσεων για μια αξέχαστη εμπειρία!

Ξεκινώντας από το κέντρο, θα βρούμε το σήμα κατατεθέν της πόλης, το ρολόι, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται γύρω στο 1900. Συνεχίζουμε σε ένα από τα ομορφότερα τμήματα της πόλης, που είναι η συνοικία Βαρόσι, που προστατεύεται από το 1983 με ειδικό νόμο. Εκεί θα δούμε τα ομορφότερα παλιά σπίτια, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ό,τι απέμεινε από την παλιά Έδεσσα, μετά την πυρπόλησή της και μπορείτε να περπατήσετε στα στενά και γραφικά δρομάκια για να δείτε τις ενδιαφέρουσες εκκλησίες της. Στο Βαρόσι βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, με μια έκθεση που μας ταξιδεύει στον καθημερινό τρόπο ζωής στην περιοχή, από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα έως την δεκαετία του ‘50.

Ο πλακόστρωτος δρόμος από το πάρκο καταρρακτών οδηγεί στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού, όπου ξετυλίγεται ολόκληρη η υδροκίνητη ιστορία της Εδεσσας. Θα περπατήσουμε σε καλντερίμια ανάμεσα σε αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια, κανάλια με τρεχούμενο νερό, γρανάζια, ιμάντες και τεράστιες μηχανές. Ξεχωρίζουν ο αλευρόμυλος του Σαλαμπάση και το σησαμοτριβείο του Γιαννάκη, όπου φιλοξενείται ένα ενδιαφέρον ενυδρείο – ερπετάριο με ψάρια του γλυκού νερού, φίδια, νεροχελώνες, χέλια, καβούρια έως και κροκόδειλοι!

Ελεύθερος χρόνος για να απολαύσετε ένα ωραίο γεύμα σε ένα από τα παραδοσιακά εστιατόρια και τα τσιπουράδικα της περιοχής.

Άφιξη στην Αθήνα το βραδάκι.

Συμμετοχή μέλους: €
Περιορισμένος αριθμός μονόκλινων. €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
– Όλες οι μεταφορές μας με πούλμαν
– Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
– 2 διαν/σεις στο Ξενοδοχείο Alfa 3*. Σε κεντρική τοποθεσία στην πόλη της Έδεσσας.Τα καταστήματα και τα εστιατόρια της πόλης βρίσκονται σε μικρή απόσταση με τα πόδια, ενώ οι περίφημοι καταρράκτες απέχουν 1 χιλιόμετρο.
– Πρωινό σε μπουφέ

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
Φαγητό, ποτά, ο φόρος διαμονής 1,50€ ανά δωμάτιο/ανά διανυκτέρευση, είσοδοι σε τυχόν μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους, και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.

* Για κράτηση, απαιτείται προκαταβολή 45€

** Οι συμμετέχοντες πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους με εξόφληση το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 23/12/22

*** Για την καλύτερη διοργάνωση της εξόρμησής μας, σας παρακαλούμε πραγματοποιήστε έγκαιρα την εγγραφή σας εξοφλώντας το αντίστοιχο αντίτιμο.

**** Πολιτική συμμετοχής σε δραστηριότητα

***** Για καταθέσεις από άλλες τράπεζες, το κόστος εμβάσματος επιβαρύνει αποκλειστικά τον καταθέτη.

Meidanis Travel Agency

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ
στο τηλέφωνο 6957831931
στο e–mail: filoiperiigites@gmail.com
με μήνυμα στη σελίδα μας στο FB και το IG
ή συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω:Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις, Δραστηριότητες

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: