3ήμερη εκδρομή Παναγία Προυσιώτισσα – Ευρυτανία

1648182600

  days

  hours  minutes  seconds

until

Ο Σύλλογος Φίλων Περιηγητών διοργανώνει για τα μέλη του, τριήμερη εκδρομή 25-27/03 Καρπενήσι – Παναγία Προυσιώτισσα – Τσαγκαράλωνα – Φιδάκια – Κορυσχάδες – Μικρό,Μεγάλο Χωριό, Παύλιανη

Πρόγραμμα εκδρομής:

Παρασκευή 25/03

Αναχωρούμε από τα γνωστά σημεία νωρίς το πρωί και τις απαραίτητες στάσεις για καφέ, άφιξη στις Κορυσχάδες.

Το όνομά του χωριού προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «κορύς» (που σημαίνει «περικεφαλαία»).
Οι Κορυσχάδες “πλανεύουν” κάθε επισκέπτη… παρελθόν και παρόν συμβιώνουν και προσφέρουν ένα μοναδικό βίωμα στον χωροχρόνο!
Χτισμένο σε υψόμετρο 940 μέτρων μέσα στο ελατόδασος, το χωριό θα σας υποδεχθεί στην κεντρική πλατεία με τον πλάτανο, τα ταβερνάκια και τα καφενεδάκια και τον καλοδιατηρημένο οικισμό να αναπτύσσεται αμφιθεατρικά γύρω της!
Εκτός από γραφικό χωριό οι Κορυσχάδες είναι και πολύ ιστορικό καθώς συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Ο λόγος είναι γιατί εδώ συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, η Α’ Εθνοσυνέλευση των μαχόμενων για την απελευθέρωση των Ελλήνων, την οποία αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας.
Στην πλατεία δεσπόζει το διατηρητέο πέτρινο σχολείο του 1901, όπου εκεί πραγματοποιήθηκε το 1944 η Α Εθνοσυνέλευση. Σήμερα η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται εκεί.

Στο μουσείο θα δούμε μεταξύ άλλων τοιχογραφίες ηρώων της αντίστασης αλλά και των ηρώων του 1821, που δημιουργήθηκαν για ιστορικούς λόγους.

θα έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας για επίσκεψη στο μουσείο, αλλά και για το μεσημεριανό μας φαγητό προαιρετικά.

Κατόπιν συνεχίζουμε για ένα πανέμορφο, απομονωμένο, ορεινό χωριό, το οποίο δε γνωρίζουν πολλοί, τα Φιδάκια.
Χτισμένα σε 960 μέτρα υψόμετρο, η θέα και το καταπράσινο τοπίο είναι το λιγότερο μαγευτικά. Η πρόσβαση σε αυτό το ορεινό χωριό της Ελλάδας γίνεται μέσα από το δάσος, ακολουθώντας τον φιδίσιο δρόμο που σε οδηγεί στην είσοδο του οικισμού, ένας από τους ωραιότερους της Ευρυτανίας.
Τα πέτρινα σπίτια και τα καλντερίμια εντυπωσιάζουν με την γραφικότητά τους με την πρώτη ματιά, ενώ ακολουθώντας τα 95 σκαλιά μέχρι τα Αλώνια ή τα Τσαγκαράλωνα, τα οποία θα επισκεφτούμε με το πούλμαν, οι εικόνες που θα αποτυπωθούν στην μνήμη αλλά και στην φωτογραφική μας μηχανή, είναι μαγευτικές.

Ένα καταπληκτικό πανόραμα στη Λίμνη Κρεμαστών απλώνεται μπροστά σας!
Εδώ, ο ήλιος δύει πίσω από τη Λίμνη, με τον επισκέπτη να έχει σε πρώτο πλάνο τη Γέφυρα της Επισκοπής, συνδετικό κρίκο των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Χρόνος ελεύθερος στο χωριό για βόλτα στα σοκάκια αγναντεύοντας την υπέροχη θέα στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος.

Φτάνουμε στο τέλος μιας πανέμορφης μέρας και η διαδρομή μας οδηγεί στην όμορφη πρωτεύουσα της Ευρυτανίας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, λίγη ξεκούραση και πάμε να γνωρίσουμε το Καρπενήσι. Υπό νορμάλ συνθήκες, φημίζεται πάντως για τη νυχτερινή ζωή του και πάνω απ’ όλα για τη φύση που το περιβάλλει! Δείπνο προαιρετικά σε ταβέρνα της πόλης, διανυκτέρευση.

Σάββατο 26/03

Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε για το χωριό Προυσσός όπου θα προσκυνήσουμε και θα ξεναγηθούμε στο Μοναστήρι της Παναγίας Της Προυσιώτισσας, το οποίο είναι χτισμένο σε απόκρημνο βράχο, σε τοπίο που μαγεύει τον επισκέπτη. Ακολουθώντας το φιδίσιο δρόμο της κοιλάδας της ποταμιάς, φτάνουμε στις αυλές του Μοναστηρίου, εκεί που η Παναγία, θέλησε να χτίσει το σπίτι της.

Το όνομα της Μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας». Η εικόνα αυτή κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Κατά την παράδοση, η Μονή ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα (κατ’ άλλους τον 12ο αιώνα, με χρονολόγηση των παλαιότερων ανεπίγραφων τοιχογραφιών του καθολικού). Την εποχή εκείνη, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Θεόφιλος (829-842), ο οποίος ήταν εικονομάχος. Η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν σε ναό της Προύσας, αλλά υπό τον φόβο ότι θα καταστραφεί βάσει διατάγματος του Αυτοκράτορα, φυγαδεύτηκε στη Στερεά Ελλάδα. Η παράδοση συνδέει το καταφύγιο της εικόνας, τη σημερινή τοποθεσία της Μονής, με θαύματα που συνέβησαν κατά τη μεταφορά της εικόνας εκεί. Κατά την παράδοση, ο νέος που τη μετέφερε, μαζί με κάποιον υπηρέτη του, αποφάσισαν να ιδρύσουν μοναστήρι στο σημείο αυτό, καθώς διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατο να μετακινήσουν την εικόνα από εκεί. Οι ίδιοι έγιναν οι πρώτοι μοναχοί, με τα ονόματα Διονύσιος και Τιμόθεος.

Κατά την Επανάσταση του 1821 υπήρχε εκεί μεγάλη μοναστική αδελφότητα, η οποία λειτούργησε και σχολείο. Κατά την εποχή εκείνη η Μονή αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές (Λάμπρο Κατσαντώνη, Γεώργιο Καραϊσκάκη, Μάρκο Μπότσαρη και άλλους). Μάλιστα ο στρατηγός Καραϊσκάκης δώρισε το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τον υψηλό πυρετό ο οποίος τον ταλαιπωρούσε και από τον οποίο γιατρεύτηκε κατά την παραμονή του στη Μονή. Το Σκευοφυλάκιο της Μονής διαθέτει σήμερα τα όπλα του Καραϊσκάκη. Έξω από τη Μονή υπάρχουν δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, οι «πύργοι του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, που κτίστηκε το 1754. Τέλος, σώζεται και το κτίριο που στέγασε επί Τουρκοκρατίας τη «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» που λειτούργησε στη Μονή.

Επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν μας με κατεύθυνση προς το Παλαιό Μικρό Χωριό, το «Μπαλκόνι» της Ευρυτανίας. Λέγεται ότι εδώ έπλυναν το νεκρό σώµα του Μάρκου Μπότσαρη µετά τη µάχη στο Κεφαλόβρυσο (1823), στην Κατοχή λειτούργησε εδώ το τυπογραφείο της Αντίστασης, ενώ τον Δεκέµβριο του 1942 ο Άρης Βελουχιώτης µε τους αντάρτες του αντιµετώπισε εδώ τάγµα 2.000 Ιταλών. Χρονιά-ορόσηµο το 1963, όταν το χωριό χτυπήθηκε από κατολίσθηση, στην οποία 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -θα ήταν περισσότεροι αν δεν ήταν Κυριακή, οπότε ο κόσµος βρισκόταν στην εκκλησία. Ένα χρόνο αργότερα, σε απόσταση 2,5 χλµ., στους «πρόποδες» του Παλιού, σχεδιάστηκε από το τεχνικό γραφείο Δοξιάδη το Νέο Μικρό Χωριό, για να στεγάσει τους κατοίκους. Στην είσοδο του Παλαιού Μικρού Χωριού θα συναντήσουμε το Μνημείο των 13 θυμάτων της κατολίσθησης σε μία ήσυχη τοποθεσία με μεγάλα πλατάνια και δροσερό τρεχούμενο νερό. Στην πλατεία του Παλιού Μικρού Χωριού βρίσκεται μια από τις παλαιότερες πηγές του χωριού που αποτελείται από έξι αστείρευτες βρύσες με ολόδροσο νερό.

Επόμενος σταθμός το Μεγάλο Χωριό, χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 720 μέτρων. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα. Από την πλατεία του χωριού βλέπει κανείς τις κορυφές του όρους Χελιδώνα, την κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού και τα χωριά γύρω από αυτή. Η πέτρα κυριαρχεί σε όλο το εσωτερικό του χωριού, και οι πλακόστρωτοι δρόμοι του, τα γραφικά σοκάκια με τα δέντρα και τις πέτρινες βρύσες, οι φιλόξενοι κάτοικοί του και οι ενδιαφέρουσες επιλογές που προσφέρει το χωριό, δικαιολογούν τη φήμη του.
Ελεύθερος χρόνος για βολτούλα και φαγητό προαιρετικά.
Κι αφού ξαναρχίσουμε το περπάτημα για τη χώνεψη στα μονοπάτια του πετρόχτιστου χωριού,
θα πάμε για… «προσκύνημα»  στο καφενείο της κυρα-Παρασκευής
Ο κωδικός είναι: ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ του Καρβέλη! 

Κυριακή 27/03

Μετά το πρωινό μας, αναχωρούμε με προορισμό τη «μεγάλη κυρία» της ορεινής Φθιώτιδας, την γραφική Παύλιανη. Ανάμεσα στην Κάτω και Άνω Παύλιανη μας υποδέχεται το αισθητικό δάσος και το χειροποίητο παρκάκι της Παύλιανης.

Στην Παύλιανη οι νέοι της περιοχής φρόντισαν να δημιουργήσουν έναν θεματικό χώρο, το λεγόμενο «Παρκάκι Υδροκίνησης και Αναψυχής». Περνώντας τη μουσική γέφυρα η περιήγηση αρχίζει με το Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο στεγάζει το νεροπρίονο, το νερόμυλο, τα μαντάμια και τη νεροτριβή και συνεχίζει ακολουθώντας τους μαιάνδρους που σχηματίζει η κοίτη του Ασωπού ποταμού, κάτω από τον πυκνό ίσκιο που ρίχνουν τα πλατάνια, τα σφενδάμια, οι καρυδιές και οι καστανιές.

Πλάι στο ποτάμι, ξεκινούν δύο μονοπάτια στο δάσος, ένα μικρό και ένα μεγάλο. Το δεύτερο οδηγεί σε έναν θαυμάσιο χώρο, για μικρούς και μεγάλους. Το πάρκο κρύβει στους επισκέπτες του πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις σε κάθε βήμα. Αιώρες, γήπεδο river volley, πάγκους για πικ-νικ, χειροκίνητα τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, ξυλοκρέβατα, ψυγεία που εκτελούν χρέη… βιβλιοθήκης, δενδρόσπιτα, πισίνα για μπανάκι, τζακούζι φυσικό, γυμναστήριο, ανθρώπινο ποδοσφαιράκι. Ευφάνταστες πινακίδες με οδηγίες και πληροφορίες, υπάρχουν σε όλη τη διαδρομή!

Παραμονή στο πάρκο για εξερεύνηση, βόλτα και παιχνίδι περίπου 2μιση ώρες, και φυσικά καφεδάκι στην υπέροχη καφετέρια που βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του πάρκου.

Συνεχίζουμε για την άνω Παύλιανη.
Οι εποχές διαγωνίζονται ποια θα μεταμορφώσει πιο όμορφα την Παύλιανη και μοιάζει τα βράδια να φροντίζουν γι’ αυτό μάγοι και νεράιδες που σε κάνουν αν την επισκεφτείς, να την ερωτευτείς.

Η Παύλιανη Φθιώτιδας κρύβει δίπλα από τον κεντρικό δρόμο που σε οδηγεί στο χωριό, μαγικά μονοπάτια γεμάτα ψηλά έλατα και ποτάμια.

Η Παύλιανη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στην είσοδο του Eθνικού Δρυμού της Oίτης και δίπλα στην Πυρά του Hρακλέους. Βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατοδάσος, καρυδιές, μηλιές και καστανιές.

Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων όμως δεν σταματούν στο φυσικό Πάρκο και τις πεζοπορίες. Περπατώντας στα στενά της Άνω Παύλιανης, θα συναντήσετε πολλές ζωγραφιές και έξυπνα σκίτσα που έχουν δώσει νέα ζωή και νόημα σε τοίχους, κάδους σκουπιδιών, εγκαταλελειμμένα σπίτια ή ακαλαίσθητες τεχνικές «παρεμβάσεις», μετατρέποντας τη βόλτα στο χωριό σε ένα διαδραστικό καλλιτεχνικό μονοπάτι.

Ελέυθερος χρόνος και για το μεσημεριανό μας γεύμα προαιρετικά.

Το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής με ενδιάμεσες στάσεις για την Αθήνα. Άφιξη το βραδάκι.

Πληροφορίες Συμμετοχής:

Συμμετοχή μέλους: €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
-Όλες οι μεταφορές μας με πούλμαν
-Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
-2 διαν/ση στο «City Hotel Apollonion», που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Καρπενησίου και έχει εκπληκτική θέα στον Καρπενησιώτη ποταμό και στο Βελούχι https://www.hotelapollonion.gr/
-Πρωινό σε μπουφέ
-Ο φόρος διαμονής 1,50€ ανά δωμάτιο/ανά διανυκτέρευση

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
Φαγητό, είσοδοι σε τυχόν μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.

* Για κράτηση, απαιτείται προκαταβολή 50€

** Οι συμμετέχοντες πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους το αργότερο μέχρι τo Σάββατο 12/03/22

*** Για την καλύτερη διοργάνωση της εξόρμησής μας, σας παρακαλούμε πραγματοποιήστε έγκαιρα την εγγραφή σας εξοφλώντας το αντίστοιχο αντίτιμο.

**** Πολιτική συμμετοχής σε δραστηριότητα

***** Για καταθέσεις από άλλες τράπεζες, το κόστος εμβάσματος επιβαρύνει αποκλειστικά τον καταθέτη.

  • 85% πληρότητα, προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των επιβατών.
  • Όλα τα οχήματα υποχρεωτικά διαθέτουν αντισηπτικό για τη χρήση του σε κάθε είσοδο σε αυτό
  • Η μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες (υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).
  • Χειρολαβές, πλαστικά μέρη κλπ απολυμαίνονται σε κάθε έξοδο των επιβατών, από τον οδηγό, με αντισηπτικό

Meidanis Travel Agency

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ
στο τηλέφωνο: 6957831931
με μήνυμα στη σελίδα μας στο FB και το IG
ή συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

Πληροφορίες/Φώτος: https://itravelling.gr, www.travelstyle.gr, https://welove2travel.gr, googleΚατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις, Δραστηριότητες

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: