4ήμερη Εκδρομή των Θεοφανίων στα Σκόπια

Ο Σύλλογος Φίλων Περιηγητών διοργανώνει για τα μέλη του 4ήμερη εκδρομή των Θεοφανίων
06-09/01/22: Σκόπια, Φαράγγι Μάτκα, Σπήλαιο Βρέλο, Τέτοβο, Mavrovo Ski Resort, Oινοποιείο Queen Maria

Πρόγραμμα εκδρομής:

Πέμπτη 06/01

Αναχωρούμε από τα γνωστά σημεία πολύ νωρίς το πρωί. Με τις απαραίτητες στάσεις καθ’οδόν θα φτάσουμε στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα των Ευζώνων. Μετά τις απαραίτητες διαδικασίες και τον συνοριακό έλεγχο, θα επισκεφτούμε το κατάστημα αφορολόγητων ειδών και θα συνεχίσουμε το δρόμο μας μέχρι την πόλη των Σκοπίων.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανήκε σε πολλές αυτοκρατορίες στην ιστορία της (όπως στη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, την οθωμανική και, πιο πρόσφατα, τη γιουγκοσλαβική) και κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991. Τα Σκόπια, με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσά της. Παρά την ηλικία της, η πόλη μοιάζει αρκετά σύγχρονη, αφού ένας δυνατός σεισμός το 1963 κατέστρεψε το 75% των κτιρίων της. Επί χρόνια, τα Σκόπια ήταν μοιρασμένα μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, οι οποίοι συνεχίζουν να επισκέπτονται το εντυπωσιακό παλιό παζάρι, μία από τις μεγαλύτερες αγορές των Βαλκανίων.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, λίγη ξεκούραση, και φύγαμε για μια πρώτη γνωριμία με την πανέμορφη πόλη.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο.

Παρασκευή 07/01

Αφού πάρουμε το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για το φαράγγι Μάτκα. Matka Canyon. Εδώ πρόκειται για ένα τοπίο ασύλληπτης ομορφιάς, γιαυτό τον λόγο προστατεύεται από την  UNESCO. Το διασχίζει ο ποταμός Treska και δημιουργεί αρκετές λίμνες με μεγάλο βάθος. Αναφέρεται  ως ένα από τα 77 κορυφαία φυσικά αξιοθέατα στον κόσμο.

Το φαράγγι Μάτκα και το σπήλαιο Βρέλο, αποτελεί έναν φυσικό θησαυρό που δεν έχει ανακαλυφθεί πλήρως. Μπορεί η λίμνη Μάτκα να είναι τεχνητή, αποτέλεσμα του φράγματος που χτίστηκε το 1938, αλλά δεν υπάρχει τίποτα το τεχνητό όσων αφορά τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Δεν είναι καθόλου παράξενο ότι είχε επιλεχθεί κατά την πρώτη φάση από τον διεθνή διαγωνισμό new7wonders of nature, τα νέα επτά θαύματα της φύσης.

Το σπήλαιο Βρέλο είναι ένα από τα βαθύτερα, υποθαλάσσια σπήλαια στον κόσμο. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές βάθος αλλά κάθε δύτης που προσπαθεί να το ανακαλύψει απλά καταγράφει ένα νέο ρεκόρ.

Το 2016 ο Πολωνός δύτης Poland Krzysztof Starnawski έφτασε σε βάθος 230 μέτρων δηλώνοντας ότι το σπήλαιο είναι ακόμα πιο βαθύ, φέρνοντάς το στην 3η θέση στην Ευρώπη.

Με όσους επιθυμούν, θα επιβιβαστούμε σε ξύλινες βάρκες και αφού κάνουμε μια όμορφη βαρκάδα, θα καταλήξουμε στο σπήλαιο, όπου θα μας γίνει πλήρη ξενάγηση.

Αφού επιστρέψουμε στην προβλήτα, θα έχουμε λίγο χρόνο να απολαύσουμε τη φύση, αλλά και έναν καφέ ή μια ζεστή σοκολάτα εντελώς διαφορετική από την συνηθισμένη!

Συνεχίζουμε για το Εθνικό Πάρκο Mavrovo.

Πριν όμως φτάσουμε θα κάνουμε μία στάση στην πόλη Τέτοβο για να δούμε το Τέμενος Σαρένα, το οποίο σημαίνει διακοσμημένο – χρωματιστό τέμενος στα Ελληνικά, τζαμί που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Πένα. Το ξεκίνημα της ανέγερσης έγινε το 1438 με χρηματοδότηση από τις αδελφές Hurshida και Mensure, όμως το τέμενος ξαναχτίστηκε – επεκτάθηκε το 1833 από τον Αμπντουραχμάν Πασά.

Αντίθετα με τις παραδοσιακές οθωμανικές διακοσμήσεις με κεραμικά πλακάκια τοίχου, το τέμενος Σαρένα έχει έντονες διακοσμήσεις με απεικονίσεις λουλουδιών. Περισσότερα από 30.000 αυγά χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί το χρώμα – στίλβωση της διακόσμησης. Άλλη μια σημαντική διαφορά μεταξύ του τεμένους αυτού και των υπόλοιπων οθωμανικών τζαμιών είναι ότι δεν έχει εξωτερικό θόλο/τρούλο.

Επόμενη στάση το Μαύροβο. Φημίζεται για ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας των Σκοπίων, το χιονοδρομικό κέντρο «Zare Lazarevski» που βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Bistra.

Το Mavrovo Ski Resort, αποτελείτε από 15 πίστες, όλων των επιπέδων, 14 συνολικά αναβατήρες και υψηλότερη κορυφή τα 1859 μέτρα, με υπέροχη θέα τη λίμνη Μαύροβο.

Μπορείτε προαιρετικά να νοικιάσετε εξοπλισμό κι αν δεν ξέρετε σκι μπορείτε να μάθετε εύκολα και γρήγορα (με δάσκαλο), ενώ αν δεν έχετε διάθεση να κρυώσετε προτιμήστε κάποιο από τα μπαρ και εστιατόρια του χιονοδρομικού.

Ελεύθερος χρόνος για διασκέδαση όπως επιθυμεί ο καθένας.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στη λίμνη του Μαύροβο

Ψηλά βουνά, καταγάλανος ουρανός, άσπρα σπίτια μέσα στο δάσος και όλα αυτά να καθρεφτίζονται με ακρίβεια στο νερό της τεχνητής λίμνης.

Θα δούμε την εκκλησία που “αρνείται” να βυθιστεί…

Κάποτε ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού, όπου οι πιστοί πήγαιναν να προσκυνήσουν. Σήμερα είναι βυθισμένη στο νερό και εμφανίζεται ανάλογα με τη στάθμη της λίμνης. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, ξεκούραση, δείπνο.

Σάββατο 08/01

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα συναντήσουμε την ξεναγό μας και θα κάνουμε έναν όμορφο περίπατο με τα πόδια για να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη των Σκοπίων.

Θα ξεκινήσουμε από την κεντρική πλατεία, Macedonia Square, θα περπατήσουμε στον κεντρικό πεζόδρομο, θα επισκεφτούμε το σπίτι της μητέρας Τερέζας, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, την παλιά Πέτρινη Γέφυρα, τη Γέφυρα των Καλλιτεχνών, Bridge of Art, και θα περάσουμε στην παλιά πόλη, θα επισκεφτούμε την εκκλησία του Σωτήρος και φυσικά θα έχουμε πολύ χρόνο να εξερευνήσουμε τα πάρα πολλά Τούρκικα μαγαζιά, Old Bazaar. Τέλος θα επισκεφτούμε το φρούριο των Σκοπίων, χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της πόλης με θέα τον ποταμό Βαρδάρη και θα καταλήξουμε στην Εκκλησία του Αγίου Κλημέντου, τον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ σήμερα.

Αν είναι ανοιχτό το τελεφερίκ, η βόλτα μας θα ολοκληρωθεί ανεβαίνοντας στο βουνό Βόντνο, προαιρετικά (120 MDK περίπου 2€ με επιστροφή), που βρίσκεται ο Τεράστιος Σταυρός (φωτίζεται τη νύχτα και φαίνεται από παντού). Ο Millennium Cross στήθηκε για να θυμίζει τα 2000 χρόνια της Χριστιανοσύνης. Η θέα από εκεί ψηλά είναι καταπληκτική!

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, ξεκούραση, δείπνο.

Κυριακή 09/01

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για το χωριό Δεμίρ Καπιά. Εδώ βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα Οινοποιεία. Το έχει δημιουργήσει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς το 1928 και το αφιέρωσε στην σύζυγό του Μαρία. Γιαυτό και μέχρι σήμερα φέρει το όνομα Queen Maria.
Θα ξεναγηθούμε στο οινοποιείο και θα μάθουμε για την ιστορία του!

Μπορούμε να δοκιμάσουμε και αν θέλουμε να αγοράσουμε κάποια κρασιά.

Συνεχίζουμε για τα σύνορα και με τις απαραίτητες στάσεις, άφιξη στην Αθήνα το βραδάκι.

Μόνο 35 διαθέσιμες θέσεις – Περιορισμένος αριθμός μονόκλινων

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
– Όλες οι μεταφορές μας με πούλμαν
– Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
– 3 διαν/σεις στο Hotel Vlaho 4* σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από την πλατεία Μακεδονίας και την Πέτρινη Γέφυρα. https://hotelvlaho.com/
– Πρωινό σε μπουφέ
– Δείπνο

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
Ποτά, βαρκάδα στο φαράγκι Μάτκα και είσοδος στο σπήλαιο Βρέλο (6,50€ σύνολο), είσοδοι σε τυχόν μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους, και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.

  • 85% πληρότητα, προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των επιβατών.
  • Όλα τα οχήματα υποχρεωτικά διαθέτουν αντισηπτικό για τη χρήση του σε κάθε είσοδο σε αυτό
  • Η μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες.
  • Χειρολαβές, πλαστικά μέρη κλπ απολυμαίνονται σε κάθε έξοδο των επιβατών, από τον οδηγό, με αντισηπτικό

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Είσοδος στη χώρα και επιστροφή/δικαιολογητικά Covid19:
https://mfa.gov.mk/en/page/1706/information-for-covid19

-Ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο.
-Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού με λατινικούς χαρακτήρες, με τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση (ή 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση, σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου).
ή πιστοποιητικό νόσησης (max 45 ημερών από την ημέρα της ίασης), κατεβασμένα από το gov.gr,
-Για μη εμβολιασμένους χρειάζεται Rapid test 48 ωρών με λατινικούς χαρακτήρες, ή PCR 72 ωρών, επίσης από το gov.gr.

Για την επιστροφή στην Ελλάδα, υπάρχει διαγνωστικό κέντρο συνεργαζόμενο με το ξενοδοχείο μας, που πραγματοποιεί Rapid test με 1000 MDK (περίπου 16€).

Παρόλο που στα σύνορα δέχονται όλα τα πιστοποιητικά και τα test και σε ψηφιακή μορφή, προτείνουμε να τα έχετε εκτυπωμένα, γιατί σε περίπτωση απώλειας ή ζημίας του κινητού σας, ή αν σας κλείσει από μπαταρία πχ,
ΔΕΝ θα μπορέσετε να περάσετε!

Όσων αφορά τα μέτρα για τον Covid που ισχύουν αυτή τη στιγμή στα Σκόπια:
– Χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός
– Restaurant, Bar, Cafes λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους ή με πιστοποιητικό νόσησης
– Τα καταστήματα είναι ανοιχτά για όλους με προσαρμοσμένα μέτρα ασφαλείας

Meidanis Travel Agency

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ
στο τηλέφωνο 6957831931
στο e–mail: filoiperiigites@gmail.com
με μήνυμα στη σελίδα μας στο FB και το IG
ή πατώντας παρακάτω:Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις, Δραστηριότητες

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: