Ημερήσια Εκδρομή: Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Ακράτας, Λίμνη Τσιβλού και Ζαρούχλα

Ο Σύλλογος Φίλων Περιηγητών διοργανώνει για τα μέλη του, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, ημερήσια εκδρομή στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Ακράτας, τη Λίμνη Τσιβλού και τη Ζαρούχλα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Την Κυριακή 14/11 αναχωρούμε νωρίς το πρωί, από τα γνωστά σημεία για να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Ακράτας.

Ιδρύθηκε το 16 αιώνα το μοναστήρι με το κτίσιμο μιας εκκλησίας μέσα στο βράχο αφιερωμένης στους Άγιους Πάντες, το λεγόμενο “παλαιομονάστηρο” και με κελιά τις οπές του βουνού, όπου κατοικούσαν οι ασκητές. Η νεώτερη ιστορία του συνεχίζεται με την επάνδρωσή του το 2017 από τή γερόντισσα Σωφρονία καί τή συνοδεία της, που προσπαθούν με υπεράνθρωπους τρόπους να αναστήσουν το μοναστήρι και να ανακαινίσουν τα υπάρχοντα παλαιά κτίρια.

Αφού προσκυνήσουμε και πάρουμε την ευχή της Γερόντισσας, κατευθυνόμαστε μέσα από μία καταπράσινη διαδρομή, στον επόμενό μας προορισμό τη Λίμνη Τσιβλού.

Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων, μέσα σε ένα όμορφο τοπίο. Είναι ένα πρόσφατο δημιούργημα της φύσης, το οποίο προήλθε από μια γεωλογική ανακατάταξη, που οδήγησε σε μια καταστροφή. Το 1912, μια μεγάλη κατολίσθηση έφραξε τις όχθες του ποταμού Κράθι και κατακρήμνισε το χωριό Τσιβλό. Η λίμνη που δημιουργήθηκε πήρε το όνομα της από αυτό το χωριό, ερείπια του οποίου διακρίνονται ακόμα σε κάποια σημεία του πυθμένα της. Κάποιοι την χαρακτηρίζουν ως ελβετική νότα της Πελοποννήσου. Τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης και τα αγέρωχα έλατα του Χελμού δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Θα χρειαστείς πολύ ώρα για να θαυμάσεις αυτό το όμορφο τοπίο που δημιούργησε μόνη της η φύση. Η λίμνη Τσιβλού είναι φωλιασμένη ανάμεσα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές σε υψόμετρο 754 μέτρων. Αυτό εξηγεί και την αλπική ομορφιά της.

Αφού βγάλουμε σίγουρα αμέτρητες φωτογραφίες σε αυτό το εντυπωσιακό φόντο και περπατήσουμε κατά μήκος της ακτής της, συνεχίζουμε για τη Ζαρούχλα, όπου θα έχουμε το μεσημεριανό μας φαγητό (προαιρετικά) στα όμορφα ταβερνάκια και φυσικά αρκετό χρόνο να την εξερευνήσουμε.

Η Ζαρούχλα λοιπόν, είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της ορεινής Πελοποννήσου, πνιγμένη στο πράσινο και “κρυμμένη” μέσα σε καστανιές και έλατα.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Κορινθίας, και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας.

Οι ρίζες του χωριού φτάνουν πολλούς αιώνες πίσω, αν και είναι άγνωστο το πότε ξεκίνησε ο οικισμός. Οι δύο ναοί που βρίσκονται κοντά στο χωριό, ένας του 12ου κι ένας του 13ου αιώνα, είναι οι μάρτυρες της ύπαρξης του χωριού επί Φραγκοκρατίας.

Τα πέτρινα σπίτια του οικισμού αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιοχής ενώ εντυπωσιακά είναι τα πυργόσπιτα της Ζαρούχλας. Ορισμένα συντηρημένα, να συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και να διηγούνται την ιστορία του τόπου. Άλλα, παρατημένα, αποτυπώνουν το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. Υπάρχουν επίσης βυζαντινοί ναοί αλλά και εκκλησίες με βυζαντινές τοιχογραφίες.

Σε όσους αρέσει το περπάτημα, προτείνουμε μια επίσκεψη στον Πύργο Αγίας Τριάδας Ζαρούχλας!

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας είναι μεταβυζαντινή και με βάση την τεχνοτροπία κατασκευής της χρονολογείται τον 15ο ή 16ο αιώνα. Οι πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες της είναι από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Η εκκλησία ήταν το καθολικό μικρής μονής. Μέχρι το 1930 ζούσαν εκεί τρεις μοναχές. Μετά εγκαταλείφθηκε. Ο πύργος κτίστηκε αρκετά αργότερα από το μοναστήρι και πιθανότατα δεν ήταν μέρος του μοναστηριού. Αυτό συμπεραίνεται από την ονομασία του, από τον τρόπο κατασκευής του (που δεν θυμίζει πύργο μοναστηριού) και από τη διαμόρφωση του χώρου που δείχνει ότι ο πύργος και το μοναστήρι δεν αποτελούσαν ενιαίο συγκρότημα. O πύργος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1997. Παρόλο που ο πύργος σήμερα, δεν είναι σε καλή κατάσταση καθώς η στέγη και μέρος των τοίχων έχουν καταρρεύσει, αντίθετα, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας έχουν γίνει εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης και περιστασιακά λειτουργεί.

Στη Ζαρούχλα διασώζονται αρκετοί πέτρινοι πολεμόπυργοι και λιθόκτιστα αρχοντικά. Κάποια από αυτά μετρούν πάνω από 300 χρόνια ύπαρξης. Το παλιότερο κτίσμα -τουλάχιστον 500 ετών- είναι ο Πύργος της Ζαρούχλας, τον οποίο χρησιμοποίησε σαν ορμητήριο ο οπλαρχηγός της Επανάστασης Ασημάκης Φωτήλας. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ταλαιπωρημένο από το χρόνο, το πυργόσπιτο του Χαραλάμπη.

Αναχώρηση για την Αθήνα με ενδιάμεση στάση. Άφιξη το βραδάκι

  • 85% πληρότητα, προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των επιβατών.
  • Όλα τα οχήματα υποχρεωτικά διαθέτουν αντισηπτικό για τη χρήση του σε κάθε είσοδο σε αυτό
  • Η μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες.
  • Χειρολαβές, πλαστικά μέρη κλπ απολυμαίνονται σε κάθε έξοδο των επιβατών, από τον οδηγό, με αντισηπτικό

Meidanis Travel Agency

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ
στο τηλέφωνο 6957831931
στο e–mail: filoiperiigites@gmail.com
με μήνυμα στη σελίδα μας στο FB και το IG
ή πατώντας παρακάτω:



Κατηγορίες:Άρθρα/Παρουσιάσεις, Δραστηριότητες

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Ημερήσια Εκδρομή στα «Διαμάντια» του Παρνασσού – Σύλλογος Φίλων Περιηγητών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: