Ο Σύλλογος Φίλων Περιηγητών διοργανώνει για τα μέλη του, διήμερη εκδρομή 10-11/10 στο Πήλιο. Πορταριά, Μακρυνίτσα, Χάνια, Τσαγκαράδα, Μηλιές, Βυζίτσα, Βόλος και βόλτα με το «Μουτζούρη» το θρυλικό τρενάκι!

Πρόγραμμα εκδρομής:

Σάββατο 10/10 αναχωρούμε από τα γνωστά σημεία νωρίς το πρωί. Μετά την απαραίτητη ενδιάμεση στάση για τον πρωινό μας καφέ, συνεχίζουμε για το Βόλο και το όμορφο Πήλιο.

Φτάνουμε στην πανέμορφη πόλη του ΒΟΛΟΥ! Παραμονή για βόλτα, καφέ ή γιατί όχι και μεζέ σε κάποιο από τα ξακουστά τσιπουράδικα, ακριβώς στο λιμάνι!

Ανηφορίζουμε το βουνό στα 600 μ. υψόμετρο, για τον πρώτο προορισμό μας, ένα από τα γνωστότερα χωριά του Πηλίου, τη ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ! Έχει χαρακτηριστεί από το 1980 διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν την επισκέφθηκε την ονόμασε «Μπαλκόνι του Αιγαίου» για την εξαιρετική θέα που προσφέρει. Θα περπατήσουμε μέχρι την κεντρική πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια, θα προσκυνήσουμε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, θα ξεδιψάσουμε από τη μαρμάρινη βρύση “Αθάνατο νερό” με τους λιονταρόμορφους κρουνούς. Θα απολαύσουμε την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του χωριού, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τα γραφικά και αριστοτεχνικά καλντερίμια, τις 60 περίπου παραδοσιακές κρήνες και το καταπράσινο τοπίο με τα πλατάνια, τις οξιές, τις καστανιές και τις καρυδιές. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα και φαγητό προαιρετικά.

Κατόπιν συνεχίζουμε λίγο ακόμα, και φτάνουμε στην υπέροχη ΠΟΡΤΑΡΙΑ! Ένα αυθεντικό πηλιορείτικο οικισμό, με αξεπέραστη θέα, γεμάτο δέντρα και λουλούδια που στολίζουν τα λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, σπουδαία αρχοντικά, λιθόχτιστες βρύσες, γραφικές πλατείες, εκκλησίες και μνημεία! Επιβάλλεται μια επίσκεψη στην Παναγιά της Πορταρέας, του 1272. Παραμονή για τον απογευματινό μας καφέ και βόλτα.

Τελευταίος μας σταθμός το πιο ψηλό σημείο του Πηλίου, τα ΧΑΝΙΑ, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, «περικυκλωμένα» από πυκνά δάση οξιάς και καστανιάς, να αποτελούν μια όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση ή βόλτα στο χωριό. Διανυκτέρευση – Δείπνο

Κυριακή 11/10 πρωινό και αναχωρούμε μέσα από μία υπέροχη διαδρομή για άλλο ένα ξακουστό χωριό του Πηλίου, την ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ! Ανέκαθεν αποτελούσε το χωριό των καλλιτεχνών και των σοφιστικέ, ενώ τα ιδιαίτερα ξενοδοχεία, οι ξενώνες και οι ονομαστές ταβέρνες της έχουν κάνει την Τσαγκαράδα ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά στην περιοχή. Όμορφα αρχοντικά, παραδοσιακά νεοκλασικά και πετρόχτιστα καλντερίμια, λουλουδιασμένες αυλές, αιωνόβια πλατάνια και καστανιές δημιουργούν ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης. Το χωριό είναι αραιοχτισμένο και δίνει την εντύπωση πολλών οικισμών που ενώνονται μεταξύ τους με καλντερίμια και μονοπάτια. Οι όμορφες εκκλησιές πάνω σε τέσσερις κεντρικές πλατείες έδωσαν το όνομα τους στις βασικές συνοικίες της Τσαγκαράδας. Η παλαιότερη είναι αυτή των Ταξιαρχών, ακολουθούν η Αγία Παρασκευή με το θεόρατο πλάτανο των χιλίων ετών και ο Άγιος Στέφανος, ενώ στο νοτιότερο σημείο απλώνεται η συνοικία της Αγίας Κυριακής. Χρόνος για περίπατο στα γραφικά σοκάκια της και καφεδάκι στα παραδοσιακά καφενεία στην πλατεία γύρω από τον χιλιόχρονο πλάτανο.

Αναχώρηση για τις πανέμορφες ΜΗΛΙΕΣ, ιστορικό κεφαλοχώρι με παραδοσιακό οικισμό και πατρίδα του Άνθιμου Γαζή. Η κεντρική πλατεία είναι το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών, με τα μεγάλα πλατάνια να χαρίζουν τη σκιά τους σε όσους επιλέγουν να πιουν τον καφέ τους ή να γευματίσουν στις παραδοσιακές ταβέρνες-καφενεία της. Θα δούμε την ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 1741 και τη δημόσια βιβλιοθήκη, με τα σπάνια χειρόγραφα. Η τουριστική κίνηση του χωριού κινείται επίσης γύρω από την πλατεία, όπου υπάρχουν πολλά μικρά μαγαζάκια με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης άλλα και εμπορικά καταστήματα. Από την πλατεία ξεκινούν τα πλακόστρωτα παλιά καλντερίμια που οδηγούν στις γειτονιές των Μηλέων. Βόλτα, φαγητό προαιρετικά και πολλές πολλές φωτογραφίες.

15:00 η ώρα κατευθυνόμαστε προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μηλέων για να επιβιβαστούμε στο ξακουστό τρενάκι του Πηλίου ή αλλιώς «Μουτζούρη». Φτιάχτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να συνδέσει τον Βόλο με τα Λεχώνια, ενώ λίγο αργότερα αποφασίστηκε η επέκτασή του. Καταργήθηκε το 1971 για να επαναλειτουργήσει το 1996. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι η σιδηροδρομική γραμμή του έχει πλάτος 60 εκατοστά και είναι η στενότερη στην Ελλάδα. Η διαδρομή από τα Άνω Λεχώνια ως τις Μηλιές περνά μέσα από την υπέροχη πηλιορείτικη φύση, με κατάφυτες πλαγιές, λιθόκτιστα γεφύρια και υπέροχα τοπία. Ο σιδηροδρομικός σταθμός στις Μηλιές είναι ιδιαίτερα γραφικός, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

Ύστερα από μία διαδρομή 15 χλμ., με μία στάση 15′ στην Ανω Γατζέα, φτάνουμε στα Ανω Λεχώνια περίπου στις 16:30, επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν μας και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής μετά από ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.

Για όποιον δεν θα ακολουθήσει με το «Μουτζούρη», υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφτεί με το πούλμαν την Βυζίτσα. Διατηρητέος οικισμός που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το γνήσιο πηλιορείτικο τοπίο. Το κεντρικό πέτρινο καλντερίμι οδηγεί στη μεγάλη πλατεία του χωριού με τα πανύψηλα πλατάνια, όπου την παράσταση κλέβει η σκεπαστή κρήνη που έχει δροσερό νερό όλο το χρόνο.

Άφιξη στην Αθήνα νωρίς το βραδάκι.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
-Όλες οι μεταφορές μας με πούλμαν
-Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
-1 διαν/ση στο Chania Hotel 3* http://www.pelionhotels.gr/home.php?type=hotel&lang=el
-Πρωινό σε μπουφέ
-Δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
Το εισιτήριο του «Μουτζούρη» 10€, ο φόρος διαμονής 1,50€ ανά δωμάτιο, είσοδοι σε τυχόν μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους, και ότι αναφέρεται ώς προαιρετικό.

Λίγες διαθέσιμες θέσεις λόγω ανώτατης επιτρεπτής πληρότητας στο 65%

Η μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες.

Meidanis Travel Agency

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ

στο τηλέφωνο 6957831931

στο e–mail: filoiperiigites@gmail.com

ή με μήνυμα στη σελίδα μας στο FB και το IG

Photo credits: @christos.c, @george_soumelidis, @aba_tziz @george_gialelis, @lena_xrist, @stef_greece, @itsalltriptome, @christinatouloumtzidou, @mina_konst, @playbillakos, @nikikalliontzi, @rlourandou, @spic7, @mariannader, @peny_komp, @koulamelachrinaki, @tasos_petkoglou, @kall_photobook, @george_komvokis, @toniaseferi, @kostas_drivas3



Κατηγορίες:Δραστηριότητες

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: